Viaţa de mănăstire (3)

Întregul secret este rugăciunea, dăruirea, iubirea către Hristos. Viaţa monahală este o viaţă dăruită. Monahul trebuie să se îndulcească de rugăciune, să fie atras de iubirea dumnezeiască. Nu poate rămâne în monahism dacă nu se îndulceşte de rugăciune. Dacă asta nu se întâmplă, gata, nu poate sta în mănăstire.

Dar ceea ce îl ţine în mănăstire, împreună cu rugăciunea, este şi rucodelia. Nu este ceva munca, iar altceva rugăciunea. Munca nu împiedică rugăciunea, ci dimpotrivă, o întăreşte şi o face mai bună. Este o problemă de iubire. Munca este chiar ca şi când s-ar ruga cineva, ca şi când ar face metanii. Munca este binecuvântare. Pentru aceasta vedem că pe ucenicii săi, dar şi pe prooroci, Hristos îi chema în ceasul în care aceştia lucrau, de pildă atunci când pescuiau sau îşi păşteau oile.

Spunea duhovnicul unui frate de mănăstire:

Pentru începători se pune un accent foarte mare pe muncă şi doar pentru cei bătrâni se pune accentul pe rugăciune. La începători se pune accent pe muncă pentru a se asigura cei de la conducerea mănăstirii că începătorul nu va renunţa la călugărie oricât de greu îi va fi.

iar un părinte înduhovnicit care ducea un fel de viaţă pustnicească într-o mănăstire de obşte spunea despre viaţa sa:

La început lucram muncă fizică foarte grea toată ziua iar noaptea trebuia să fim la Sfânta Liturghie. Dacă nu participam la Sfânta Liturghie ni se dădea canon 500 de metanii. Trebuie pentru monahii începători să se pună accent pe muncă deoarece ei când intră în mănăstire sunt ca nişte cioburi de sticlă şi fiind presaţi împreună trebuie să se tocească ( n. n.: în sensul că munca se face cu mai mulţi oameni şi vor fi nevoiţi să-şi suporte unii altora mofturile ).

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s