Interviu păr. Teofil

     păr. Teofil Pârâian

    Cei de la razbointrucuvant au postat un interviu incendiar al păr. Teofil Pârâian aici şi mă văd nevoit să-i sar în apărare ( deoarece mă aştept ca mulţi să-i sară în cap ).

   Cred că interviul se poate împărţi în două probleme: 1.mitropolitul Corneanu – problema catolicilor şi 2.dezacordurile între mari duhovnici şi sfinţi faţă de păr. Teofil.

   1. Mitropolitul Corneanu – problema catolicilor se poate împărţi în alte 2 probleme:
    1.a. Problema mitropolitului Corneanu – Pe de o parte, păr. Teofil Pârâian fiind un om cu o inimă simplă şi plină de iubire, fiind un om ce n-a cunoscut toate diabolicităţilor vrăjmaşului a crezut motivul mitropolitului Corneanu. Pe de altă parte, după cum spunea şi păr. Teofil, s-a făcut mult scandal pe problema asta şi vrăjmaşul şi-a cam băgat coada şi la cei împotriva ÎPS Corneanu ( în sensul că aceştia erau porniţi într-un mod pătimaş împotriva gestului. Ei nu erau îndureraţi pentru turmă sau pentru sufletul mitropolitului ci le era puţin ciudă că a făcut un astfel de gest ).
    1.b. Problema catolicilor la ora actuală nu este foarte clară. După cum spunea şi păr. Teofil s-au primit greco-catolicii la ortodoxie fără să li se ceară nimic ( şi asta înseamnă că foarte, foarte mulţi oameni au fost cununaţi de eretici şi au primit Sfinte Taine eretice? ). Şi în Sf. Munte Athos nu au fost lucrurile foarte clare ( s-au luat unele măsuri ca să fie siguri. Să mă ierte monahii de acolo dar ei nu vorbesc cu Dumnezeu? De ce le trebuie să fie siguri? Nu pot să-L întrebe pe Hristos în problema asta? Sincer, mi se pare că prea mult se pune accent pe a lua decizii după mintea noastră şi nu prea se pune accent pe a cere un răspuns de la Dumnezeu. ).
    2. Diferenţele între părerea păr. Teofil asupra unor lucruri faţă de părerea altor mari duhovnici şi a Sfinţilor Părinţi – păr. Teofil este, după cum a recunoscut, un om al bucuriei. Firea sfinţiei sale nu se poate gândi la mormânt şi la tot felul de astfel de lucruri. Hai să ne uităm şi la păr. Porfirie Kavsokalivitul care şi sfinţia sa spunea că sunt 2 căi de mântuire: pe de o parte gândul la moarte şi judecată iar pe de altă parte gândul la iubirea lui Hristos. Sfinţii Părinţi sunt oameni nu Dumnezeu iar insuflarea Duhului Sfânt nu trece peste părerile oamenilor şi nici peste firea lor că atunci ar fi posedare.

    În concluzie, cred că nu e aşa de grav ceea ce a spus păr. Teofil Pârâian decât pentru cei înrobiţi de „literă” şi de Ortodoxia „minţii” ( cum probabil ar spune păr. Serafim Rose ).

    Păr. Teofil, roagă-te pentru noi!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s