Portretul lui Iisus

   Am acest document de pe o broşură cu pelerinaje spre Aiud. Am găsit respectivul portret şi într-un Ceaslov deşi am înţeles că e cam contestat originalitatea documentului. E vorba de o epistolă scrisă de guvernatorul Iudeii, Publius Veritulus, către Cezar:

Am înţeles, Cezare, că ai dori să ştii despre bărbatul plin de virtute, cu numele Iisus Hristos, pe care poporul Îl ţine de profet, iar învăţăceii Lui zic că este Fiul lui Dumnezeu, Creatorul cerului şi al pământului. În adevăr, Cezare, în fiecare zi se aud despre acest bărbat lucruri minunate; în scurt zis: El înviază morţii şi vindecă blonavii.

   Este de statură mijlocie, faţa îi este plină de bunătate şi exprimă o demnitate maiestuoasă, astfel că uitându-te la El te cuprind, fără să vrei, simţăminte de teamă dar şi de iubire. Părul Lui până la urechi are culoarea nucilor coapte iar de acolo până la umeri este de culoare deschisă, blond strălucitor. Îl poartă după datina Nazarinenilor, cu cărare pe mijloc. Fruntea este netedă, faţă fără creţuri şi pete. Barba Lui este de culoarea părului din cap, creaţă dar nu prea lungă şi despărţită în mijloc. Privirea Îi este serioasă şi are puterea razelor soarelui. Nimeni nu-L poate privi drept în ochi. Dacă mustră inspiră frică dar îndată ce a mustrat plânge. Deşi este strict, El este amical şi amabil. Se zice că nimeni nu L-a văzut râzând niciodată; adeseori însă plângând. Mâinile şi braţele Lui sunt frumoase. Întreţinerea cu El este pentru toţi plăcută şi dacă se prezintă undeva se arată foarte modest. Are o ţinută foarte frumoasă şi maiestuoasă. Mama Lui este cea mai frumoasă femeie din aceste părţi.

   Dacă doreşti să-L vezi, Cezare, precum mi-ai scris cândva, atunci mă înştiinţează şi eu ţi-L voi trimite îndată.

   Deşi n-a studiat niciodată, cu toate acestea, cunoaşte toate ştiinţele.

   El umblă desculţ şi fără acoperământ pe cap. Mulţi râd dacă-L văd din depărtare dar îndată ce vin în apropierea Lui tremură şi totodată Îl admiră. Se zice că în aceste părţi nu s-a mai văzut niciodată un asemenea bărbat. Iudeii afirmă că n-au mai auzit de o învăţătură ca cea primită de la El. Mulţi zic că El este Dumnezeu, alţii că este amicul Lui. Iudeii aceştia răutăcioşi Îl supără în tot felul. Se zice că El niciodată nu este mulţumit şi caută să îndestuleze pe fiecare, în tot cazul stau gata Cezare, a împlini orice poruncă referitoare la El.

Anunțuri

Un gând despre „Portretul lui Iisus

  1. La Manastirea Casiel se merge astfel: Venind dinspre Bistrita, din Dej o luati spre Baia Mare, si treceti de Urisor si in Casei la pod faceti dreapta spre Tg. Lapus, treceti de Rugasesti, Salatruc si intrati in Chiuiesti. In centru la pod faceto drepta si mai mergeti 9 km.

    Domnul sa va insoteasca!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s