Rugăciunea – sfaturi practice (7)

   Citiţi rugăciunile sfinţilor, care au ajuns până la noi, pătrundeţi în ele şi veţi vedea că toate acestea în ele sunt dovezi ale stării lor depline de rugăciune. Vă repet: aici totul este duhovnicesc, din Dumnezeu iese şi la Dumnezeu merge.

Cum se întâmplă acest lucru? Sfântul Părinte intră în inimă, se adânceşte în contemplarea tainelor credinţei sau a tuturor tainelor sau numai a uneia pune în mişcare simţămintele arătate mai sus şi le revarsă în rugăciune. Noi citim aceste rugăciuni, ajungem la o dispoziţie asemănătoare, fie în parte, fie în întregime, şi dobândim starea sufletească cuvenită. Prin repetarea deasa a acestui lucru se educă în noi rugăciunea duhovnicească neîncetată şi se întăreşte dispoziţia neîncetată de rugăciune, care este, de fapt, rugăciunea neîncetată. Totul aici este duhovnicesc, spiritual şi vine de sus în jos.

[…]

Acum, ce înseamnă căldura de care este însoţită săvârşirea acestei rugăciuni [ a lui Iisus ]? Pentru ca mintea să stea într-un singur loc în timpul săvârşirii rugăciunii scurte, trebuie să o ducem cu atenţia în inimă; căci, rămânând în cap, unde se produce îmbulzeala gândurilor, ea nu izbuteşte să se concentreze într-un singur punct. Când atenţia coboară în inimă, ea atrage acolo într-un singur punct toate puterile sufletului şi ale trupului. Această concentrare a întregii vieţi omeneşti într-un singur loc se resimte îndată acolo printr-o senzaţie deosebită; şi această senzaţie este începutul căldurii viitoare.

Senzaţia aceasta, care la început este uşoară se amplifică din ce în ce mai mult, se fortifică se adânceşte şi, dintr-un simţământ rece, cum este la început, devine un simţământ cald şi ţine atenţia asupra ei. Şi se întâmplă astfel că la început atenţia este ţinută în inimă prin încordarea voinţei, iar prin puterea ei atenţia naşte căldura în inimă. Iar căldura aceasta ţine apoi atenţia fără vreo încordare deosebită a ei. Apoi ele se sprijină una pe alta şi trebuie să rămână nedespărţite, căci împrăştierea atenţiei răceşte căldura, iar împuţinarea căldurii slăbeşte atenţia.

[…]

Acum se pune întrebarea: este duhovnicească această căldură? Nu, nu este duhovnicească! Este obişnuită, trupească. Dar, pentru că ţine atenţia minţii în inimă şi prin aceasta ajută acolo la dezvoltarea mişcărilor duhovniceşti, arătate mai sus, ea se numeşte duhovnicească, totuşi, numai în cazul, în care nu este însoţită de dulceaţa poftei, oricât de uşoară ar fi ea, ci ţine sufletul şi trupul în stare de trezvie.

[…]

Căldura care se datorează harului este deosebită şi ea este, de fapt, duhovnicească. Ea este independentă de trup şi nu produce în trup schimbări vizibile, ci se manifestă printr-un simţământ dulce şi fin. În funcţie de aceste simţăminte fiecare poate determina şi deosebi uşor căldura.

[…]

Ceea ce a spus schimonahul Vasili despre amânarea cântării, pentru rugăciunea minţii, se referă la zăvorâţi şi la acele persoane la care s-a dezvoltat rugăciunea minţii şi a devenit neîncetată. Aceştia pot face totul în locul slujbei bisericeşti şi a pravilei de chilie. Însă aici se înţelege nu repetarea rugăciunii lui Iisus, ci înălţarea neîncetată a rugăciunilor din inimă. Am citit despre un stareţ că el îşi putea continua rugăciunile sale numai până la prima „Slavă” ( din Psaltire ), iar apoi intra în rugăciunea inimii şi se ruga fără cuvinte. Citirea rugăciunilor atunci încetează de la sine. Astfel, amânarea cântării nu se referă la mine şi la tine, noi trebuie să stăm şi la slujbele bisericeşti şi să săvârşim şi rânduiala pravilei de chilie.

Din cartea „Rugăciunea – Sf. Teofan Zăvorâtul” de la editura Egumeniţa

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s