Ateism şi religie

Aş vrea să vorbesc puţin despre ateism şi să fac legătura dintre ateism şi religie. De multe ori ni se reproşează de către atei că în ziua de azi omul e prea evoluat să mai creadă în religii deşi ateismul nu este altceva decât o religie. Voi încerca să demonstrez asta prin câteva idei.

În primul rând să încercăm să înţelegem ce fel de religie este ateismul. Ateismul cam a luat în crearea lui elemente atât din religiile ce cred într-un dumnezeu personal şi perfect cât şi din cele ce cred într-un dumnezeu impersonal. Să mă explic aici puţin. Foarte mulţi atei cred în existenţa extratereştrilor şi cred că toţi din cei ce cred asta (dacă nu toţi atunci aproape toţi) doresc o întâlnire cu aceste entităţi care ne vor ajuta să rezolvăm problemele globale ce ne macină. În alte cuvinte şi ateii aşteaptă un Mesia, un Izbăvitor care să ne salveze din acest iad ce ni l-am creat singuri. Diferenţa între ateism şi marile religii este doar în formă. Pe de altă parte mulţi atei ne vorbesc că omul a evoluat şi vorbesc foarte mult de cât de mult ne ajută ştiinţa în a evolua tot mai tare. În Budism vedem aceeaşi idee şi anume cea de evoluţie spirituală; evoluţie ce se face cu ajutorul unor anumite exerciţii spirituale. Iarăşi diferenţe între ateism şi religia budistă sunt doar de formă. Aşa cum unii oameni din anumite credinţe cred într-un dumnezeu impersonal şi ateii cred în Natură. Totuşi credinţa lor în Natură are o mică problemă pentru unii şi anume că unii consideră despre dumnezeul lor că a greşit în creaţia sa. Şi când spun asta mă refer întâi la homosexuali. Nu poţi crede în Natură şi în acelaşi timp să crezi în existenţa unor oameni care deşi au organe cu un anumit scop ei simt diferit. Perversiunile sexuale iarăşi arată o denaturare de la perfecţiunea Naturii deoarece oamenii nu folosesc organele lor în scopul în care au fost create aşa cum fac animalele. Oare ce răspuns au la asta ateii? Răspunsul lor ar fi că oamenii sunt mai evoluaţi şi asta iar ne duci gândul la budism, taoism etc.

În al doilea rând să vedem în ce se manifestă credinţa ateistă ( unul din reproşurile date de atei este faptul că noi nu ne bazăm pe raţiune ). Nu cred că greşesc dacă spun că absolut toţi ateii cred că există fiinţe extraterestre. Bănuiesc că nu există vreun ateu care să spună că noi suntem singura civilizaţie în acest Univers imens. Hai să vedem pe ce argumente ştiinţifice se bazează credinţa lor în viaţă extraterestră. Credinţa în civilizaţii extraterestre are la bază ecuaţia lui Drake care ce spune. Dau în continuare un citat din wikipedia:

Ecuaţia lui Drake este:

N = R^{\ast} \times f_p \times n_e \times f_{\ell} \times f_i \times f_c \times T \!

unde:

N = numărul de civilizaţii din galaxia noastră cu care comunicarea poate fi posibilă.

şi

R* = rata medie pe an de apariţie a stelelor în galaxia noastră. Estimare: între 10 şi 1.
fp = numărul stelelor care au sisteme asemănătoare sistemului solar. Estimare: între 1 (fiecare stea are sistem planetar) şi 0,1 (o stea din zece are planete)
ne = numărul mediu de planete care pot sprijini apariţia şi existenţa vieţii. Estimare: între 5 şi 1.
f = numărul planetelor care îndeplinesc condiţiile de apariţie a vieţii şi pe care apare efectiv viaţa la un moment dat. Estimare: 1, deoarece toţi cercetătorii au considerat că viaţa apare întotdeauna pe o planetă care întruneşte condiţiile de apariţie a vieţii.
fi = numărul planetelor pe care a apărut viaţa şi care a evoluat la inteligenţă. Estimare:1, deoarece toţi cercetătorii au considerat că viaţa evoluează spre inteligenţă întotdeauna
fc = probabilitatea ca formele de viaţă inteligente să aibă capacitatea şi dorinţa de comunicare cu alte civilizaţii. Estimare: între 0,2 (luând ca etalon civilizaţia noastră se consideră că ea s-a născut din 5 civilizaţii antice: egipteană, greacă, romană, hindusă şi sumeriană) şi 0,1 (a fost nevoie de zece civilizaţii antice pentru apariţia celei actuale: egipteană, greacă, romană, hindusă, sumeriană, maiaşă, incaşă, olmecă, chineză şi hitită)
T = timpul în care o civilizaţie atinge stadiul tehnologic avansat necesar comunicării cu alte civilizaţii stelare[1] Estimare: între 109 ani (durata medie de viaţă a unei stele cu sistem planetar) şi 102 ani (un secol, durata maximă a unei civilizaţii tehnologice care se autodistruge).

Cu valorile maxime (scenariu optimist) rezultă: N = 10 x 1 x 5 x 1 x 0,2 x 109 = 10 miliarde de civilizaţii.

Cu valorile minime (scenariu pesimist) rezultă: N = 1 x 0,1 x 1 x 1 x 0,1 x 102 = 1 civilizaţie (a noastră)

Conferinţa de la Green Bank s-a încheiat cu o cifră intermediară, N = 50.000 de civilizaţii există în galaxia noastră.

Deci faptul că ateii sunt siguri de existenţa unei vieţi extraterestre nu are nici o dovadă ştiinţifică pentru care să-i asigure că ceea ce cred ei are o bază raţională. Ba mai mult, spunea un cercetător ( din păcate nu îi mai ţin minte numele ) noi încă nu putem fi siguri că o planetă aflată în aceleaşi condiţii cosmogonice ca planeta noastră va duce la apariţia vieţii. De fapt noi nu ştim siguri dacă e posibilă viaţa pe o altă planetă. Atunci de ce ateii sunt aşa siguri de asta? Pentru că e vorba de o credinţă. Aşa cum un om credincios ar spune că sunt prea multe coincidenţe ca lumea asta atât de complexă să fie făcută din întâmplare  şi din asta rezultă că există un Creator la fel şi ateii consideră că e prea mare Universul pentru ca să nu fie alte fiinţe extraterestre. Ei nu au nici o dovadă clară ci doar presupuneri. Şi am ales un exemplu simplu fără să aduc aminte de evoluţionism care e considerat de foarte mulţi oameni de ştiinţă de renume ca o simplă teorie fără nici o dovadă şi care mulţi o iau ca ceva real sau problema apariţii Universului ce are tot felul de teorii ce se schimbă de la o zi la alta.

În al treilea rând să vedem scrierile sfinte ale ateilor. Aşa cum creştinii au Sf. Scriptură, islamiştii au Coranul, budiştii au Tripitake etc. aşa şi ateii au scrierile lor sfinte care sunt tot ce spun oamenii de ştiinţă. Aşa cum în credinţele noastre există unii oameni mai iluminaţi ce îşi scriu învăţăturile lor şi oamenii le iau ca adevărate la fel şi în ateism sunt unii oameni de ştiinţă ce sunt priviţi la fel. Iarăşi diferenţe sunt de formă iar nu de fond.

Care ar fi concluzia? Este ceva în noi sădit ce nu acceptă inexistenţa vreunui dumnezeu. Chiar dacă spunem că nu credem în nici un dumnezeu noi totuşi ne comportăm ca cei mai fanatici credincioşi.

Anunțuri

2 gânduri despre „Ateism şi religie

 1. 1.Ateismul nu a luat nici un element din religiile ce cred intr-un dumnezeu.Nu are cum o pozitie care neaga existenta a acestor fiinte sa imprumute elemente din ceva care afirma ca exista fiintele.E ca si cum s-ar anula singura.Dupa cum observ nu degeaba se spune ca religiosi nu au idee de logica si gandire critica si majoritatea abereaza ca sa isi favorizeze imaginatiile.Sa va dau si un quote care se refera exact la cea ce spuneti aici :Calling atheism a religion is like calling bald a hair colour…
  2.Ateii NU cred in existenta extraterestrilor, ci doar afirma ca exista o probabilitate statistica extrem de mare ca noi sa nu fim singura planeta care gazdiueste viata din intregul univers.
  3. Va citez : „Foarte mulţi atei cred în existenţa extratereştrilor şi cred că toţi din cei ce cred asta (dacă nu toţi atunci aproape toţi) doresc o întâlnire cu aceste entităţi care ne vor ajuta să rezolvăm problemele globale ce ne macină.”
  Unde ati intalnit dumneavoatra asemeni atei care afirma ca doresc o intalnire cu scop sa rezolvam problemele globale?Eu discut pe internet cu sute de atei aproape zilnic din multe tari si pot sa spun cu siguranta ca nici unu nu mi-a exprimat ideea aceasta.Nu cumva e doar o iluzie asta?Sau probabil un joc,cu scopul dezinformarii?
  4.Citez: „În alte cuvinte şi ateii aşteaptă un Mesia, un Izbăvitor care să ne salveze din acest iad ce ni l-am creat singuri.”
  In vocabularul unui ateu nu exista cuvintele mesia,izbavitor,iad,sfant etc.Sunt folosite probabil numai pe post de amuzament,deoarece sunt folosite de oamenii cu prieteni imaginari.Si in plus majoritatea ateilor nu cred ca traim intr-un „iad”,ba chiar mai mult,ne bucuram de fiecare clipa a vietii noastre.Numai o imaginatie bolnava poate sa scoata conceptii precum „iadul”.
  5.Nu „credem” in Natura.Cum poti sa crezi in natura? Natura e ceva real,e lumea inconjuratoare.Daca eu va dau o minge de tenis in mana,dumneavoatra credeti in ea?Nu e evident ca e reala?
  6.Binteles ca nu stim sigur daca e posibila o viata pe alta planeta.Dar asta nu anuleaza probabilitatea existentei vietii pe alte planete,tinand cont de marimea universului.
  7.Scrieri sfinte ala ateilor?=)))) LOL! Cum poate un ateu sa aiba scrieri sfinte?Ce inseamna sa ai creierul imbacsit de superstitie si de lipsa de gandire critica…
  8.”Şi am ales un exemplu simplu fără să aduc aminte de evoluţionism care e considerat de foarte mulţi oameni de ştiinţă de renume ca o simplă teorie fără nici o dovadă…”
  Da sigur,foaaarte multi…vreo 3-4% din tot corpul oamenilor de stiinta,care ce ciudat sunt fundamentalisti religiosi…wow,ce soc…

  Dar probabil ca toate acestea ce v-am spus aici deja le stiti,dar continuati proaganda religioasa ca sa mentineti nivelele existente de prostie si ignoranta…

  • Să-ţi răspund la fiecare întrebare:
   1. Vorbind pe tonul pe care ai vorbit la acest punct tu îmi demonstrezi prin acest răspuns că ateii văd şi judecă lucrurile superficial. Când am spus că a luat ateismul foarte mult din celelalte credinţe e logic că m-am referit la fond şi nu la formă. Forma e diferită dar fondul e acelaşi.
   2. Când e vorba să dăm o probabilitate statistică la un fenomen trebuie să existe mai multe manifestări ale acestui fenomen. Dacă e doar un singur fenomen nu mai există probabilitate statistică. În afară de viaţa pe planeta Pământ încă nu am văzut nici o planetă ce să susţină viaţă ( ci doar teorii şi poveşti cu tot felul de viermi şi celule ce ar putea exista pe Marte sau cine ştie unde ). Şi folosind probabilitatea statistică ( aşa cum o fac ateii pentru a susţine existenţa extraterestră ) putem susţine că e mai mare sanşa ca totul să fie creat de un Dumnezeu decât ideea că acest Univers e urmarea unori întâmplări fericite. Nici una din aceste teorii nu se bazează pe experimente ştiinţifice ci doar pe nişte interpretări a unor fenomene.
   3. Am cunoscut atei care susţin asta şi am şi citit, văzut, auzit pe net, tv, radio etc. Unii atei susţin că noi deja suntem făcuţi de extratereştri şi tot felul de aberaţii.
   4. Iarăşi fond iar nu formă. Fondul e acelaşi chiar dacă diferă forma.
   5. Iarăşi fond iar nu formă. Fondul e acelaşi chiar dacă diferă forma ( ateii vorbesc de natură ca de o persoană. E o zeificare a naturii în mod inconştient ).
   6. Confrom logicii tale complexitatea Universului dă posibilitatea existenţei unui Creator precum mărimea Universului dă posibilitatea existenţei fiinţelor extraterestre.
   7. Iarăşi fond iar nu formă. Fondul e acelaşi chiar dacă diferă forma ( precum sectarii te înnebunesc cu scrieri din Biblie aşa şi ateii te înnebunesc cu scrieri şi cuvinte a oamenilor de ştiinţă. Iarăşi e vorba de ceva ce se întâmplă inconştient. )
   8. Şi oare de unde ai scos ideea asta genială? Oare nu dintr-o scriptură a ateilor?

   Ai dreptate, ştiu discuţiile astea şi de aceea am scris ce am scris şi anume ca să demonstrez că ignoranţa în care susţin ateii că trăim noi credincioşii e aceiaşi ignoranţă în care trăiesc şi ei. E ca şi cum aş spune că eu mănânc barabule iar tu mândru ai spune că tu nu mănânci aşa ceva ci tu mănânci cartofi. Înainte să acuzi de ignoranţă aştept dovezi clare care să-mi arate că greşesc şi nu logica ta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s