Filme cu Hristos (2)

Următorul film la care m-aş referi este celebrul film al lui Mel Gibson: „Patimile lui Iisus”. Filmul „Iisus din Nazaret” a fost varză, o adevărată catastrofă aş spune. De ce? Pentru că era un film ce era plin de un sentimentalism hollywood-ian pentru care şi Evanghelia a fost denaturată.

   În schimb filmul lui Mel Gibson e mai bine făcut şi asta doar pentru că încearcă să urmeze Evangheliile cât de strict. Totuşi şi la acest film parcă lipseşte ceva. Iisus prea arată a om, prea arată a profet care e torturat de un popor ce nu L-a înţeles. Ne este prezentat un Iisus prea omenensc aş spune. Să nu vorbesc de acele flashback-uri din film ce nu aveau cum să se întâmple în mintea lui Iisus deoarece El nu avea imaginaţie. Aici apare un Iisus neputincios, parcă ni se pune accent pe Iisus-Omul şi nu Iisus-Dumnezeu. Poate asta e şi din cauză că se pune accent pe Patimile Mântuitorului. Oricum, dincolo de unele erori din film, mi s-a părut un film excepţional ba aş putea spune că mi s-a părut cel mai bun film cu Iisus ce s-a făcut.

Al treilea film la care aş vrea să mă refer este „Joshua”, un film făcut în 2002. Eu nu ştiu cum e cartea ( filmul e inspirat dintr-o carte scrisă de un preot catolic ) dar filmul mi se pare că prezintă mai degrabă un prooroc mincinos decât pe Iisus. Care e povestea filmului? Spre deosebire de celelalte filme acest film tratează ideea că Iisus ar veni azi din nou pe pământ. Iisus vine într-un orăşel din SUA, schimbă viaţa celor de acolo şi face minuni atrăgând Vaticanul care Îl cheamă să vină să se întâlnească cu Papa după care Iisus pleacă înapoi în cer.

De ce spun că acest film Îl prezintă pe Iisus ca un prooroc mincinos? Pentru că, pe scurt, acest Iisus propovăduieşte un moralism superficial, un ecumenism sectar şi face minuni ca şi pastorii posedaţi de „duhul”. Până la urmă acest film arată cel mai bine ce aşteaptă majoritatea oamenilor de azi de la Iisus. Ei nu pot aştepta pe un Iisus care să îi facă să calce orice minim de viaţă comodă şi care să îi ducă la nebunia Crucii. Dacă ne uităm în Sf. Scriptură şi în Sf. Tradiţie vedem că toţi oamenii care au fost în contact direct cu Iisus s-au schimbat total renunţând la viaţa normală pe care o aveau înainte şi plecând în toată lumea ca să-L propovăduiască, suferind greutăţi şi ispite şi totul din dragoste pentru El. La o primă privire pare un film frumos deoarece tratează un Iisus care dă un suflu nou la o lume atât de plictisită de creştinism dar dincolo de asta arată un adevăr cutremurător: lumea asta e atât de singură şi atât de plictisită de creştinism încât ar cădea uşor în înşelarea Antihristului.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s