Trăirea ortodoxă

Vreau să vorbesc puţin despre trăirea ortodoxă comparând-o cu alte trăiri. Trăirea ortodoxă este foarte grea şi reprezintă una din marele diferenţe faţă de religiile orientale. În religiile orientale se vorbeşte despre o nepăsare de ceea ce e în lumea asta, despre o trăire pasivă ( mai ales în budism şi tot ce are la bază Yoga ) în religia ortodoxă lucrurile sunt puţin mai diferite. În Ortodoxie se cere, de asemenea, o anumită nepăsare de lucruri, o anumită evitare a ne lipi inima de ceva sau de cineva. Totuşi apare o mare diferenţă între cele două. Motivul pentru care în Ortodoxie se cere o neataşare e datorată faptului că oamenii întotdeauna ne vor dezamăgi ( deoarece nu sunt perfecţi ), e datorată faptului că lucrurile nu ne pot aduce fericirea şi împlinirea. Totuşi spre deosebire de budism şi alte religii ce se bazează pe meditaţii, în Ortodoxie totuşi ni se oferă Persoane în care ne putem baza iar acele Persoane sunt PreaSfânta Treime. Dumnezeu fiind perfect nu ne va dezamăgi niciodată. Totuşi, unii ar putea să se plângă că Dumnezeu nu ne aude. De fapt nu Dumnezeu e cel care nu aude ci noi suntem cei care nu-L auzim. Dar aici e o altă discuţie.

Revenind la subiect, trăirea ortodoxă e foarte grea deoarece spre deosebire de religiile orientale ( care te învaţă să nu te încrezi în nimeni şi nimic ) îţi cere să fii înconjurat de oameni ce vor să-ţi facă răul iar tu să faci tot ce îţi stă în putere să le oferi dragoste. Ortodoxia cere jertfă, cere sânge, cere dăruire totală. Trăirea ortodoxă nu permite jumătăţi de măsură. Un om ortodox autentic nu-şi va permite să se bucure de vreo plăcere dar ( iarăşi spre deosebire de religiile orientale ) nu o va face fără rost ci o va face deoarece va fi prea preocupat să facă fericiţi pe ceilalţi. Psihologia ne spune că asta ar putea cauza probleme psihice ducând la o stare de lipsă de respect faţă de propria existenţă. Lucrurile nu stau chiar aşa. De ce? Pentru că trăirea ortodoxă cere dragoste. Ea ne cere să iubim pe toţi iar dragostea este aerul persoanei umane. Omul cu probleme psihice ( nu mă refer la cei care au dereglări la nivelul creierului ci oameni care au ajuns să aibă probleme psihice din cauza mediului ) este un om care are nevoie să iubească şi toată nebunia lui e dată de lipsa de iubire. Violatorii, criminalii, psihopaţii, homosexualii, răutăcioşii, bârfitori, miştocarii, hoţii, alcoolici, drogaţii, cei posesivi şi geloşi şi toate categoriile de oameni cu probleme sunt aşa din lipsă de dragoste. Omul care iubeşte, care se dăruişte din dragoste primeşte ceva ce omul mândru şi slab nu vede. Omul care se dăruieşte din dragoste primeşte dragoste iar primind dragoste este atotputernic. Nimic nu-l mai vatămă, nimic nu-l mai răneşte, nimic nu-l mai sperie. Şi nu e vorba despre dragostea ce ne-o portă ceilalţi. Şi asta ne ajută dar atotputernicia e dată de dragostea ce o purtăm faţă de ceilalţi. Atunci când iubeşti pe celălalt, indiferent dacă e cunoscut sau nu, dacă e prieten sau duşman, atunci te asemeni cu Dumnezeu cel atotputernic.

Întreba cineva pe un forum: de ce creştinii trebuie să se lase călcaţi în picioare? Un ateu va vedea în trăirea creştină o continuă umilire proprie. Asta deoarece acest om nu cunoaşte dragostea şi nu că nu cunoaşte dragostea dar nu cunoaşte atotputernicia dragostei. Atotputernicia celui care iubeşte. De ce oare iubirea ne face atotputernici? Oare nu din cauză că Izvorul iubirii şi Iubirea însăşi e Prea Sfânta Treime?

Prea Sfânt Treime este modul suprem de iubire, de unire totală. E o trăire, o gândire unită a Persoanelor Treimii încât pare-se că au ajuns o singură Persoană dar totuşi au rămas cele 3 Persoane necontopite. Unire desăvârşită ce duce pe Dumnezeu în a fi o Fiinţă simplă ( în sensul de opus al cuvântului compus adică Fiinţă indivizibilă ) şi totuşi Întreită în Persoane. Când spui Tatăl spui Fiul şi Duhul SFânt, când spui Fiul spui Tatăl şi Duhul Sfânt, când spui Duhul Sfânt spui Tatăl şi Fiul şi asta pare că cele trei Persoane s-ar confunda ( din cauză că gândesc şi acţionează exact la fel ) dar totuşi fără să se confunde Persoanele.

Dragostea Prea Sfintei Treimi este modelul ce trebuie urmat şi de omul ce e chemat la îndumnezeire. Totuşi în lumea aceasta dragostea înseamnă suferinţă. De ce? Din cauză căderii lui Adam. Adam căzând a căzut întreaga fire umană şi s-a lipit de cele pământeşti şi de asta e nevoie de un efort, de o suferinţă pentru a o ridica la cer. Iar suferinţa amestecată cu plăceri ( cum uneori ne place să mai facem pauze în lumea asta ) este o jertfă murdară. E totuşi o jertfă pentru Dumnezeu dar este totuşi murdară.

Noi nu trebuie să respingem plăcerile că ar fi rele prin ele însele ci din simplul motiv că pentru a ni le satisface nu va face fericiţi pe alţii. Iar în momentul în care noi nu căutăm plăceri ele totuşi ne vor fi oferite de Dumnezeu dar la o măsură dumnezeiască.

Ştim despre povestioarele budiste care niciodată nu dau un răspuns concret, care niciodată nu îţi spun clar ce trebuie să faci. Aşa e şi trăirea ortodoxă. Poţi face tot ce ţi se cere dar totuşi să nu ai o trăire autentică. Poţi să nu faci nimic din ce îţi cere Biserica şi totuşi să ai o trăire mai autentică faţă de cei din Biserică. Unde e problema, unde e secretul? Dragostea. Scopul posturilor, rugăciunilor, metaniilor etc. este să ne aducă la dragoste, să ne înalţe din patimi la Cer, la Dumnezeu. Dacă noi totuşi prin aceste nevoinţe ne băgăm mai tare în adânc atunci doar mila lui DUmnezeu ne mai poate scoate din această nebunie a noastră.

Să ne rugăm Prea SFintei Treimi, să ne rugăm Maicii Domnului şi Sfinţilor să ne ajute ca măcar din acest an să punem început bun în cele ale iubirii, în cele are trăirii ortodoxe desăvârşite. Ne aşteaptă momente foarte grele, momente ce vor veni sigur şi mulţi din noi le vor apuca. De aceea nu mai e timp. Trebuie să punem piciorul în prag şi să o luăm spre Hristos.

P.S.: Îmi dau seama că problema trăirii ortodoxe e mult mai complexă de aceea poate voi mai trata asta în articole viitoare.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s