Modele de pocăință – pregătire pentru Postul Mare

În această perioadă pregătitoare pentru Postul Mare ni se citesc două pilde ce au rol de a ne dărui un model de pocăință și anume: pilda vameșului și a fariseului și pilda fiului risipitor.

Pilda vameșului și a fariseului
Pilda vameșului și a fariseului

Duminica trecută s-a citit pilda vameșului și a fariseului, pericopă evanghelică pentru pregătirea intrării în Postul Mare. Dincolo de toate explicațiile și sensurile de care s-au vorbit în legătură cu această pildă care ar fi mesajul de bază pe care trebuie să-l înțelegem?

Trebuie să înțelegem că lucrurile nu sunt așa cum par. Că judecățile lui Hristos nu sunt ca ale noastre. Trebuie să înțelegem că indiferent cu ce cuvinte și atitudini te rănesc pe tine cei credincioși totuși Hristos vede lucrurile altfel. Trebuie să nu uităm că nădejdea noastră nu e omul ci e Hristos astfel încât și judecata vieții noastre și a celorlalți nu o vor face oamenii ci El. Și cred că trebuie înțeles din această pildă importanța să fim sinceri cu noi înșine și cu Hristos. În murdăria în care suntem să ne vedem și să-I spunem: ”Doamne, ăsta sunt eu!”

Întoarcerea fiului risipitor
Întoarcerea fiului risipitor

Al doilea model de pocăință ni se oferă duminica viitoare prin pilda întoarcerii fiului risipitor. Care e mesajul de bază ce trebuie să înțelegem de aici?

Indiferent de căderea noastră, indiferent de robirea noastră față de patimi, indiferent de necazurile noastre, indiferent de iadul din noi să nu uităm să înălțăm cu inima smerită un ”Doamne!”. Oricât de groaznic ar fi necazul nostru, patimile noastre, trecutul nostru să ne întoarcem spre Hristos cu o lepădare totală de noi înșine, cu un refuz total de a mai fi cineva, cu gândul clar că nu merităm nici slugi să-I fim lui Hristos și să-L lăsăm pe El să facă ce vrea din noi. Iar El ne va strânge imediat în brațe și ne va da haine împărătești și ne va îmbrățișa adică El ne va acoperi cu harul Său și ne va aduce izbăvirea oricât de fără ieșire ar fi situația.

Îmi amintesc un cuvânt frumos de la Klaus Kenneth și anume că problema noastră e să ne dăruim lui Hristos că după aceasta toate luptele noastre au fost biruitoare deoarece Hristos a biruit totul pentru noi.

Să urmăm aceste două modele și să profităm de această perioadă binecuvântată cu necazuri ce vor veni pentru a ne apropia mai tare de Domnul nostru, Maica Lui cea Preacurată și Sfinții Lui.

O mică cântare mai jos pentru perioada ce urmează:

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s