Creştinismul din Twilight Saga

Ştiu că sunt foarte mulţi care apreciază sau nu apreciază această saga, care apreciază actorii sau nu îi apreciază din mai multe motive. Eu totuşi aş vrea să privesc acest film dintr-o perspectivă creştin-ortodoxă şi să văd minunăţiile ce le are ce alţi ortodocşi nu le-au văzut fiind prea preocupaţi să arunce cu pietre în el pentru elementele păgâne ce sunt în film.

Spunea păr. Rafail Noica făcând o recenzie la mult vestitul film ortodox „Ostrovul” că filmele din ziua de azi sunt cu mult mai adânci ca cele de acum 50-60 de ani şi ele exprimă o căutare puternică ce există în oameni. Mie mi se pare că saga Twilight face parte din această căutare adâncă a lui Hristos. Spoiler alert! Mai jos se va povesti în mare acţiunea din filme.

Pentru cei care nu ştiu povestea în film este vorba de o fată, Bella, ce ajunge la tatăl său care e şeriful unui orăşel mic şi care se îndrăgosteşte de un vampir, Edward, şi de un om-lup ( prefer să îi spun om-lup deoarece din ce am citit la un site de wiki pentru Twilight aflăm că cei din tribul Quillettes nu sunt vârcolaci ), Jacob, care sunt duşmani de moarte dar nu se atacă deoarece există un armistiţiu între ei.

În primul film aflăm despre povestea vampirilor şi mai ales a vampirilor din clanul Cullens. Aflăm că aceşti vampiri nu sunt ca ceilalţi şi că ei nu sug sângele oamenilor ci doar a animalelor. Prin asta am putea spune că ei sunt vegetarieni. Sângele animalului nu îi satură dar îi menţine în viaţă.

Aici apare pofta trupului şi lupta împotriva ei. Familia Cullens trebuie să postească şi ei tot timpul trebuie să fie într-o luptă pentru a-şi opri pofta. În acest film Edward o cunoaşte pe Bella. Bella este pentru Edward ca heroina pentru un om dependent de heroină. Îi vrea sângele ei cu toată fiinţa lui dar în acelaşi timp el trebuie să îşi stăpânească poftele. Carlisle, cel care a întemeiat acest clan şi ideea de a nu se mai hrăni cu oameni este doctor. El făcea vampiri pe pacienţii ce erau pe patul de moarte şi nu îi mai putea salva. Carlise am putea spune că e sfânt. Omul posteşte desăvârşit: fiind vampir ( iar vampirii sunt morţi după sângele uman ) este și doctor şi are de a face cu foarte mult sânge uman. Dacă la copiii familiei Cullens uneori se vede că le este greu să se abţină aşa ceva nu vedem la Carlisle. La un moment dat Bella îl întreabă ( în al doilea film ) pe Carlisle dacă nu a fost ispitit să mănânce sânge de om iar acesta îşi spune că nu-şi permite asta deoarece dintotdeauna a vrut să ajute oamenii.

În al doilea film, Twilight: New Moon, Edward pleacă şi se desparte de Bella deoarece aceasta era să fie atacată de Jasper ( unul din familia Cullens ) iar Bella suferă enorm. Aici găsim o mică problemă în această poveste. Scriitoare probabil s-a gândit că acea suferinţă groaznică ce avea Bella pentru Edward era dragoste dar de fapt e dependenţă. Până la urmă e şi de înţeles: Bella vine dintr-o familie de părinţi divorţaţi, e o fată timidă şi nu foarte sociabilă. Edward este în schimb un om foarte matur şi asta o face pe Bella să fie dependentă de el. Cu timpul Jacob o ajută pe Bella să-și revină.

Jacob e om-lup iar problema lor principală e temperamentul. Aici apare lupta împotriva patimii mâniei. Jacob nu se poate enerva deoarece în acest caz se poate uşor transforma într-un lup uriaş şi să rănească pe cei din jur. Totuşi Jacob va avea din plin de înfruntat această ispită. El se îndrăgosteşte de Bella dar la un moment dat se întâmplă anumite lucruri iar Bella şi Edward ajung din nou împreună.

În al treilea film, Twilight: Eclipse, se pune accent pe această luptă dintre Edward şi Jacob pentru Bella. În acelaşi timp, deoarece viaţa Bellei e în pericol, cei doi trebuie să lucreze împreună. Ba mai mult, vampirii Cullens sunt nevoiţi să lucreze cu oamenii-lupi deoarece Victoria ( iubita vampirului ucis în primul film de către Edward din cauză că acesta dorea să o ucidă pe Bella ) strânge o armată de vampiri pentru a o ucide pe Bella. Aici vedem că indiferent de diferenţele celor două grupări totuşi pentru a apăra o persoană cele două grupări lucrează împreună. Aici învăţăm de faptul că dragostea uneşte oamenii chiar dacă au anumite gânduri urâte unii faţă de alţii.

În acelaşi timp aici ni se vorbeşte de virtutea fecioriei şi despre relaţiile sexuale de după căsătorie. În lumea reală de obicei băiatul e cel care insistă asupra fetei pentru a avea relaţii sexuale. Aici în schimb Bella e cea care insistă iar Edward spune că nu şi că vrea să îi păstreze curăţia ei până după nuntă.

În al patrulea film, Twilight: Breaking Dawn Part I, Bella şi Edward se căsătoresc. Bella devine însărcinată dar copilul creşte foarte repede şi o secătuieşte de puteri pe Bella. Aici Edward, Jacob şi majoritatea din jurul Bellei îi cer acesteia să avorteze copilul. Iar totuşi Bella spune nu. Deşi ştie Bella că sunt şanse mari să moară ea e gata să-şi dea viaţa pentru copil. Aceasta e o lecţie ce ar avea mulţi de învăţat.

În acelaşi timp haita de oameni-lupi află de faptul că Bella va naşte un copil şi se hotărăsc să o omoare pe ea cu copilul din ea deoarece e prea periculos copilul pentru ei. Jacob în momentul acela renunţă la haită şi se duce la familia Cullens pentru a o apăra pe Bella. Acum vedem că cei doi duşmani de moarte, Edward şi Jacob, încep să se înţeleagă pentru dragostea Bellei. Ba mai mult, ca un fel de răsplată de la Hristos, vedem că la momentul naşterii cei care asistă la naşterea copilului sunt cei mai iubiţi oameni ai Bellei: Jacob şi Edward.

Edward deşi la început urăşte ideea de a o pierde pe Bella din cauza copilului la un moment dat se împacă cu ideea şi ajunge să-şi iubească copilul. După naşterea copilului Edward încearcă să o transforme pe Bella în vampir dar se pare că nu reuşeşte motiv pentru care Jacob iese afară şi începe să plângă. La un moment dat îşi varsă durerea asupra copilului şi se duce în casă pentru a ucide copilul. Totuşi când ajunge la copil cei doi se privesc faţă în faţă şi, minune dumnezeiască, Jacob îşi imprimează sufletul asupra copilului. Această imprimare salvează copilul şi familia Cullens deoarece cea mai importantă lege a oamenilor-lupi e ca să nu ucidă persoana pe care e imprimat sufletul unui om-lup.

Vedem în acest film ce înseamnă dragostea adevărată. Deşi Jacob a pierdut-o pe Bella la Edward, deşi Edward urma să o transforme pe Bella într-un vampir, duşmanul de moarte al oamenilor-lup, totuşi cei doi încep să se înţeleagă. Aceasta e dragostea adevărată. Nu să te sinucizi că ai pierdut pe iubita/iubitul în braţele altuia ci să îi fii alături chiar dacă acea persoană nu va fi niciodată a ta.

Tot aici vedem ceea ce e o mama adevărată. Mama adevărată e gata să moară pentru a se naşte copilul iubit. Nu îi pasă că toţi spun că acel copil e un demon, e un monstru, ea e gata să moară pentru copilul iubit. Aşa ar trebui să fie mamele. Nu cum sunt acum că se grăbesc să îşi ucidă copiii deoarece existenţa lor le deranjează.

Aş vrea să mai adaug că cei care se grăbesc să critice saga Twilight din cauză că are elemente păgâni ar trebui întâi să facă şi ei un film care să prezinte într-un mod atât de convingător şi plăcut virtuţile creştineşti. Filmele creştineşti sunt varză, sunt superficiale şi plictisitoare. Nu au profunzimea multor filme păgâne şi ele nu conving decât pe cei care deja sunt convinşi. Noi românii criticăm foarte uşor dar să facem ceva e tare greu.

Mai jos am pus trailer-ele de la cele 4 filme. Aş recomanda pe oricine să se uite la film. Bineînțeles, filmul e pentru adulți ( filmele conțin scene nepotrivite pentru copii ).

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s