Istoria creștină a lumii (8)

De la anul 900 la anul 1000 de la zidirea lumii

   Deci împlinindu-se anii vieții lui Adam 930, prin dumnezeiasca descoperire a cunoscut că i se apropia sfârșitul său și chemând pe ajutătoarea sa Eva și fiii și fiicele, nepoții și strănepoții săi chemându-i, îi învăța pe ei ca să petreacă cu fapte bune, întru împlinirea Voii Domnului, sârguindu-se în tot chipul să-I placă Lui. Și înainte le-a spus lor ce vor să fie, ca unul ce întâi a fost Prooroc pe pământ. Și pace și binecuvântare tuturor dându-le, a murit cu moarte, la care de la Dumnezeu s-a osândit pentru călcarea Poruncii. Iar sfârșitul lui a fost într-o zi de Vineri întru care când în Rai a încălcat Porunca lui Dumnezeu, în ceasul al șaselea din zi, întru care a gustat mâncarea cea cu Poruncă oprită care i s-a dat lui din mâinile Evei. Lăsând după sine fii și fiice multe, a făcut bine părintește la tot neamul omenesc întru toate zilele vieții sale.

     Deci a plâns după Adam toată seminția omenească, și-l îngropară pe el în mormânt de marmură în Hebron, unde este și câmpul Damascului, și stejarul Mamvri după aceea a crescut și peștera cea îndoită a fost, pe care mai pe urmă Avraam a câștigat-o cumpărând-o de la Efron între feciorii Heteului spre îngroparea Sarrei și a sa. Și așa Adam cel din pământ zidit și iarăși în pământ s-a întors după cuvântul Domnului.

     Iar după sfârșitul strămoșului Adam, a rămas între cei vii strămoașa Eva, și a trăit după Adam zece ani. Apoi s-a sfârșit în anul Facerii lumii 940, și au îngropat-o lângă bărbatul său, din a cărui coastă zidită era.

 

Încă să nu trecem și pentru moartea lui Cain, care la anul după sfârșitul lui Adam, Gheorghe Chedrinul spune că a fost ( iar alții au scris că moartea aceluia mai înainte de sfârșitul lui Adam ). Și povestește Chedrinul cum casa lui Cain cea de piatră pe dânsul căzând a murit. Ci la povestirea aceluia, ceilalți scriitori de istorii și tâlcuitorii Sfintei Scripturi, nu se potrivesc. Cei mai mulți pentru sfârșitul lui Cain scriu așa: Lameh cel cu două femei, care era întru a lui seminție, fiul lui Matusal, nepot lui Maleleil, strănepot lui Gaidad, prea strănepot lui Enoh fiului lui Cain, cel poreclit orbul, nu că orb cu totul era, ci scurt la vederea ochilor, cu un mai orb, acela a ucis pe Cain strămoșul său, în loc de vânat, nevrând. Pentru că iubea Lames a se îndeletnici la vânatul fiarelor și pentru aceea adeseori la pădure și la pustie ieșind, se zăbovea într-însele. Iar Cain având pe sine pedeapsa lui Dumnezeu, suspinul și cutremurul, din oarecare frică și spaimă ce adeseori cădea pe el, iar mai ales în bătrânețile sale de moarte apropiindu-se, ca și cum temându-se, și cum de cineva alungat fiind și fugind, prin pustietăți din loc în loc umbla ascuzându-se. Deci odinioară a ieșit Lameh la vânat cu sluga sa, care purta după dânsul toba și săgețile și a văzut copilul oareunde, în desișul pădurii clătinându-se ramurile cu frunzele ( iar Cain acolo ostenindu-se de umblare se odihnea ) și socotind sluga că este acolo vreo fiară, a spus lui Lameh. Deci a încordat Lameh arcul său și arătându-i și îndreptându-i-l sluga, a slobozit săgeata spre acel loc și l-a nimerit pe Cain în inimă și l-a ucis pe el, și mergând aflară, nu fiară, ci pe strămoșul său Cain rănit cu săgeata și murind. Atunci Lameh umplându-se de jale și mâniindu-se pe slugă, cu același arc a început a-l bate tare pe slugă și l-a ucis până la moarte. Și a făcut Lameh într-un ceas ucidere îndoită; pe Cain și pe sluga sa ucigând. Precum și singur zice către femeile sale: „Bărbat am ucis întru rană mie, și tânăr întru bubă mie” (Fac. 4, 23). Pentru că i se rănise inima și se mânca de știință pentru amândouă uciderile acelea.

 

Maleleil, fiul lui Cainan, nepotul lui Enos, strănepotul lui Set, trăind ani 165 a născut pe Ared. Iar după nașterea aceluia, a trăit în nașterea de fii ani 730 și a născut fii și fete.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s