Despre Prea Sfânta Treime

În acest articol aș vrea să vorbesc despre Prea Sfânta Treime deoarece nu odată am văzut din partea celor protestanți și musulmani că nu înțeleg în ce sens creștinismul e o credință monoteistă deși crede în Tatăl, Fiul și Sfântul Duh. De ce spun asta? Păi, în primul rând am văzut la un predicator musulman ( ce a fost protestant ) că încearcă se explice că e încorect să vorbești de Sfânta Treime ( care sunt mai mulți ) la singular și folosindu-se pe o astfel de logică încearcă să demonstreze că Dumnezeu e Unul și nu trei. În același timp când discutam de mijlocirea sfinților ni se aruncă în față vestitul verset aruncat de protestanți în care se spune că doar Hristos e mijlocitor între noi și Dumnezeu: “Căci UNUL este Dumnezeu, UNUL ESTE ŞI MIJLOCITORUL între Dumnezeu şi oameni: omul Hristos Iisus, Care S-a dat pe Sine preţ de răscumpărare pentru toţi.” (1 Timotei 2:5-6 Biblia Ortodoxă). Păi conform acestei concepții e și normal că musulmanii cred că ne rugăm la 3 dumnezei. E Dumnezeu Fiul care mijlocește la Dumnezeu Tatăl și mai e Dumnezeu Duhul Sfânt. Totuși învățătura Sfinților Părinți explică foarte clar problema asta: noi nu ne putem ruga la Iisus Hristos să mijlocească în fața lui Dumnezeu Tatăl doarece când ne rugăm la El atunci ne rugăm și la Dumnezeu Tatăl și Dumnezeu Duhul Sfânt deoarece cele trei Persoane una sunt. Hristos e mijlocitor în sensul că prin jertfa sa pe Cruce și-a luat rolul Mielului ce e dat ca jertfă pentru mijlocirea în fața lui Dumnezeu pentru păcatele omenirii. Asta arată și citind versetele de dinainte în care Sf. Ap. Pavel le cere credincioșilor aflați sub păstorirea Sf. Timotei rugăciunile lor pentru lume și conducători.

Voi cita din Catehismul Ortodox publicat de Arhiepiscopia Cluj în anul 1993:

„Dumnezeu este Unul după ființa Lui. Descoperirea dumnezeiască ne învață însă că acest Dumnezeu, unul după ființă, este în trei persoane: Tatăl, Fiul și Sf. Duh. Aceste trei persoane sau ipostasuri dumnezeiești alcătuiesc Sf. Treime, taina de nepătruns de mintea omenească și împărtășită nouă prin descoperirea dumnezeiască.

Cele trei Persoane dumnezeiești nu se înțeleg ca persoanele omenești, ci în felul în care ne arată Mântuitorul în Evanghelia după Ioan, când zice: Eu și Tatăl Meu una suntem.( Ioan 10,30 ). Cele trei ipostasuri, zice Sf. Grigorie Teologul, sunt o singură Dumnezeire  și o singură Fire în trei proprietăți, înțelegătoare, desăvârșite, existând prin ele însele, deosebite în număr, dar nu deosebite în Dumnezeire. Același Sfânt Părinte explică felul unirii ipostasurilor astfel: Se deosebesc fără să se împartă, ca să zic așa, și se unesc deosebit. Unul în trei este dumnezeirea și trei fac una. Nu sunt, deci, trei dumnezei.

Sf. Chiril al Alexandriei ne spune că Firea dumnezeiască, simplă și necompusă, e lărgită de însușirile ipostasurile și de deosebirile de persoană și de nume. În fiecare persoană se înțelege întreaga Fire împreună cu însușirea ei, adică cu ipostasul. Rămâne fiecare ceea ce este, având în sine și pe celelalte, prin unirea firească cu ele. Tatăl este în Fiul și în Sf. Duh. De asemenea și Fiul și Sf. Duh se află în Tatăl, iar Tatăl în ceilalți doi.

Sf. Ioan Damaschin spune că fiecare din cele trei ipostasuri nu voiesc și nu lucrează aparte, separat și deosebit, ci împreună. Sf. Treime e o singură fire, o singură voință, o singură lucrare, o singură putere, o singură autoritate, prentru că e o singură dumnezeire.”

Anunțuri

2 gânduri despre „Despre Prea Sfânta Treime

  1. Biserica – casa mea, locul de munca, spatiul prin care ma deplasez, floarea pe care o privesc, piatra pe care o ridic, rasaritul si/sau apusul de soare pe care il zaresc, fiinta mea si toate fiintele ce traiesc pe acest pamant sunt DUMNEZEU!! Daca crezi in EL il gasesti pretutindeni, in acelasi spatiu si in acelasi timp: trecut, prezent si viitor, prezent in constiinta ta (daca IL primesti sa intre). Nu te inchina la chip cioplit! A spus Moise. Toti sfintii pe care ii preaslavim prin „locurile” (unde normal ar fi casa lui DUMNEZEU!) poposite de popi cu buzunare adanci pana la cot SLUJESC doar banul, nu au constiinta, se dau dupa politic si guvern ca sa traiasca ei bine!! Nu uitati ca ISUS nu a venit pe lume incununat de aur!! DACA IL vreti pe DUMENEZEU si/sau ISUS, trebuie doar sa va deschideti sufletul si el va fi prezent in VOI!! Nu uitati ca suntem plamaditi dupa chipul lui DUMNEZEU!! Respectati poruncile inscrise in piatra de catre DUMNEZEU, deschideti-va sufletele ca EL sa armonizeze cu VOI/NOI/EI!! Preotii care se prefac si se interpun intre noi „poporul” si DUMNEZEU, sunt desertaciune pentru ca slujesc banul si vor da socoteala in fata LUI DUMNEZEU!

    • dan, dacă ne apucăm de astfel de acuze gratuite să nu uităm că zvonuri sunt și că de fapt România, care e făcută sluga americanilor, e condusă de fapt de niște penticostali și aceia sunt cei care controlează cine vine la putere. În același timp mi se pare ciudat ca tu să scoți ochii celorlalți că Hristos a venit în sărăcie cât timp nu am văzut în bisericile ortodoxe toată aparatura performantă ce le văd în lăcașurile neoprotestante. Nu demult murise un penticostal în orașul natal și se lăudau respectivii că au pregătit servere și aparatură performantă ca să transmită slujba de înmormântare live în SUA pentru rudele decedatului. Și spuneau că s-au pregătit ca nu cumva să fie servere-le supraîncărcate de cei ce vor urmări această slujbă. Deci Hristos parcă a venit în sărăcie. Atunci de ce neoprotestanții folosesc astfel de echipamente de ultimă generație în lăcașurile lor de rugăciune? Sau oare din ce cauză la lăcașurile neoprotestante vezi foarte mulți oameni cum vin cu mașini de ultimul răcnet. Voi ce faceți cu banii? Îi dați pe mașini și echipamente sau ca să construiți lăcașuri pentru cei nevoiași? Aș vrea să mai adaug că la un alt comentariul în care vorbești într-un mod jignitor la adresa preoților ( „popi cu buzunare adanci pana la cot” ) sau la adresa oricărei religii am să îți șterg comentariile. Un minim de bun simț nu cred că strică. Sau probabil Hristos ne-a învățat să ne scuipăm unii pe alții? Că văd că tu asta ai învățat. Mai ales că Hristos spune că judecata cu care judeci vei fi judecat. Și tu nu ai habar de preoți și călugări care se sacrifică în ultimul hal pentru ceilalți pentru că ești prea preocupat să vezi unu-doi preoți care au și ei păcatele lor și să asculți tot felul de zvonuri date de oameni ce nu prea le au cu viața în Hristos.
      Apoi nu scoate din context ceea ce citești din Sf. Scriptură. Care era acel chip cioplit din timpul în care poporul Israel era în pustie? Păi toate acele zeități păgâne. Oamenii de atunci făceau niște zeități de mână și spuneau că aceia sunt zeii lor, sunt dumnezeii lor. Noi avem un singur Dumnezeu. Nu confunda cinstirea Sf. Icoane și a Sfinților cu adorarea zeităților păgâne. În fine, nici nu știu ce să mai vorbesc cu tine că văd că tu nu dai argumente ci doar arunci cu piatra fără să ai vreo bază de vreun fel la ce ai spus decât că ar trebui să te credem pe cuvânt. Astfel de discuții nu își au rost deoarece nu se obține nimic constructiv și nu le voi permite pe blog.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s