Istoria creștină a lumii (11)

De la anul 1400 la anul 1500 de la Zidirea lumii

     Matusalem, fiul lui Enoh, a născut pe întâiul născut al său Lameh. Dreptul Enoh, plăcutul lui Dumnezeu, s-a răpit în Rai, în anul Facerii lumii, după Bibliile rusești 1387; iar după hronograful grecesc al lui Chedrinos în anul 1488. Acest sfânt strămoș le sfătuia pe popoarele cele răzvrătite spre pocăință și îndreptarea vieții lor de care lucru se pomenește în cartea lui Sirah, așa: „Enoh a plăcut Domnului și a pus chip de pocăință înaintea neamurilor” (Sirah 44, 15). Iar văzând dreptul pe păcătoșii cei ce nu se îndreptau, îi izgonea pe ei cu înfricoșată Judecata lui Dumnezeu, proorocește de aceea înainte spundându-le.

     Proorocia aceea, Enoh dreptul nu numai cu gura o propovăduia, ci și scrisorii o da, ca nu numai pe cei ce sta de față și pe cei ce-l ascultau pe el, ci și pe cei ce departe locuiau să-i înfricoșeze cu Judecata lui Dumnezeu și să-i sfătuiască ca să înceteze de la răutăți. Și este de crezut o povestire a unora care spun ( Tertulian și Ieronim ) că acea Carte a Proorociei lui Enoh s-a luat de Noe în corabie, ca întreagă de potop să se păzească. Și așa la poporul cel de pe urmă după potop înmulțindu-se cea pentru înfricoșată Judecata lui Dumnezeu, a lui Enoh proorocie s-a făcut știută.

Deci a fost răpirea dreptului Enoh în Rai, nu la singurătate, ci privind mulți, pentru că de ar fi fost la singurătate răpirea lui, apoi cine ar fi văzut-o și ar fi știut-o? Cine ar fi crezut nemărturisind nimeni? Deci de crezut este, că în mijlocul adunării poporului el fiind, și învățând pe cei ce-l ascultau și de înfricoșată Judecata lui Dumnezeu ceea ce la sfârșitul lumii va să fie, spunându-le, s-a luat de dumnezeiasca putere spre înălțime, toți privind la el și văzându-l ridicat și înălțat fiind în văzduh. Și erau mulți martori la acea răpire a lui, ca niște singuri văzători și au cunoscut toți că în Rai cu dumnezeiasca voire mutat a fost, din care s-a izgonit Adam.

 

De la anul 1500 la anul 1600 de la Zidirea lumii

 

Cainan, fiul lui Enos și tatăl lui Maleleil a murit deci au fost toate zilele lui Cainan ani 910.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s