Întâlnirea cu un om înduhovnicit – ÎPS Serafim Joantă

Zilele trecute am avut bucuria ( ca și mulți alții ) să îl revăd pe ÎPS Serafim Joantă ținând o conferință în amfiteatrul Spitalului Universitar. Îmi aduc aminte că în urmă cu ani în urmă ascultam la Radio Renașterea conferințe cu acest om și nu îmi imaginam că aș putea vreodată să îl văd și să particip pe viu la astfel de conferințe. Și uite că ce e cu neputință la om, e cu putință la Dumnezeu.

Pentru mine această conferință am simțit-o ca pe un dar de la Hristos și l-am simțit pe ÎPS Serafim mai harismatic ca alte dăți când l-am mai văzut. Conferința a fost una minunată, una actuală referindu-se la probleme societății de azi. Mitropolitul Serafim a vorbit despre importanța de a munci, de a nu mai pierde timpul cu alte prostii în timp ce muncești( adică să nu freci menta la locul de muncă ), a vorbit despre importanța de a-ți da tot interesul în ceea ce faci și a vorbit de importanța de a fi exemplu pentru cei necredincioși.

Voi încerca să spun câteva cuvinte din ce îmi amintesc că le-am auzit la ÎPS Serafim Joantă în această conferință și ce m-au impresionat mai puternic. Întâi a fost pusă problema muncii. Atât eu, cât și alții probabil, nu ne facem munca așa cum trebuie. Mai pierdem timpul pe mess, pe unele site-uri și nu ne dăm tot interesul și toată atenția asupra muncii. În același timp unii lucrăm în firme ce nu prea le merge afacerea și suntem și noi afectați de faptul că dacă firma dă faliment pierdem și noi un loc de muncă. Înaltul Serafim explică că noi trebuie să ne dăm toată atenția pe muncă, ne arată că dacă noi dăm toată atenția pe muncă și cei din jurul nostru se vor concentra mai mult pe muncă iar firma va putea încetul cu încetul să își revină. Și dacă ai pierdut locul de muncă, spunea ÎPS Serafim, să încerci tot timpul să îți depui aplicații, să încerci să muncești ceva și nu să pierzi timpul plângându-ți de milă. Tu trebuie să te necăjești în a munci și văzând Hristos cum lupți să muncești te va ajuta. Spunea că la început când a venit în Germania era foarte sărac și nu și-a permis să cerșească de la alții bani. A fost nevoie singur să dea din mâini cum a putut iar nemții văzându-l că e un om serios și că luptă cât de mult poate pentru a schimba ceva au venit și ei să îl ajute cu bani. A mai spus că ajutorul nu a venit imediat. Vreo 5 ani a trebuit să se muncească singur și așa trebuie să facem și noi. Să se vadă cât de mult ne străduim fără să ne plângem de milă.

Un alt lucru la care s-a referit ÎPS Serafim este problema necazurilor de toate tipurile: financiare, oameni ce vor să ne facă răul și multe altele. Și aici vorbea ÎPS Serafim că toate aceste necazuri sunt în planurile lui Hristos și nu trebuie să ne speriem de ele. De multe ori necazurile ce le avem sunt consecințele păcatelor noastre ( aici a insistat puțin Mitropolitul Serafim spunând că Dumnezeu nu ne pedepsește ci noi suferim consecințele propriilor noastre păcate ). Citând pe un sfânt, zicea ÎPS Serafim că din cauză că noi nu culegem când semănăm ci este un timp între cele două acțiuni, de aceea avem impresia că cei răi fac ce vreau, sau că avem necazuri fără nici o vină. Spunea ÎPS Serafim că nimic nu rămâne neplătit așa că orice necaz avem să fim conștienți că e din cauza păcatelor noastre. Mai își amintea ÎPS Serafim de necazurile ÎPS Sale și spunea că acum, după atâția ani, vede cum a lucrat Dumnezeu în toată viața ÎPS Sale.

A mai vorbit ÎPS Serafim și despre felul în care putem schimba lumea. Zicea ÎPS Serafim că nu trebuie să schimbăm noi pe alții ci noi înșine să ne schimbăm, și schimbându-se noi înșine Hristos va putea lucra prin noi pentru a schimba pe alții. Deci nu mai trebuie să ne facem atâtea gânduri cu griji, necazuri, gânduri la alții ci să ne lăsăm cu totul în mâinile lui Dumnezeu și să ne rugăm că facem voia Lui.

Când a început să miruiască a vorbit ÎPS Serafim și despre ascultare. Spunea că ascultarea are puterea ascultătorului. Dacă tu faci ascultare cu credință atunci ascultarea lucrează. Dar dacă tu binecuvântarea și ascultarea o privești doar ca pe ceva superficial, ea nu va avea putere asupra ta. A mai vorbit și alte lucruri dar cam acesta a fost în mare mesajul. M-a bucurat mult întâlnirea cu acest om și privindu-l la conferință vorbind despre experiența de viață a ÎPS Sale am simțit că acum privesc un sfânt.

UPDATE: Conferința în format audio aici.

Anunțuri

Un gând despre „Întâlnirea cu un om înduhovnicit – ÎPS Serafim Joantă

  1. sa nu ne inselam cuIPS Serafim Joanta, care spune ca si ereticii se pot mantui si participa la rugaciuni in comun. El chiar predica erezia pe fata.El afirma teoria „Bisericilor surori” , casatoriile mixte, Citez: „Bisericile care au Har sunt Bisericile Ortodoxe şi catolice, aşa cum spunea părintele Cleopa!”şi iarăşi – „Au şi ei (catolicii) succesiune apostolică, Sfintele Taine, Sfânta Liturghie, nu la fel de întregi ca ale noastre, dar au” şi iarăşi – „La mine în Germania 80% din credincioşi sunt căsătoriţi cu oameni de altă confesiune” şi iarăşi – „Dacă te naşti ortodox – trăieşti ortodox, dacă te naşti catolic – nu-i nimic dacă continui aşa”.
    Vai, Vai Vai, cata inselare!
    preot Matei Vulcanescu Veria, Grecia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s