Întâlnirea cu un om înduhovnicit (2) – păr. Nicolae Tănase

Duminică seara a fost a doua conferință ASCOR unde a fost invitat păr. Nicolae Tănase de la Valea Plopului.
Dacă în conferința de joi seara ÎPS Serafim a pus accent pe lucrarea lui Dumnezeu în viața omului, ieri seara păr. Nicolae Tănase a pus accent pe lucrarea omului în viața sa.

Această conferință a atins puncte ce țin de viața de familie iar păr. Nicolae Tănase s-a referit în mod special la ce să facem practic. Un cuvânt ce ar caracteriza respectiva conferință ar fi că, după spusele păr. Nicolae Tănase, nu e foarte de acord cu ideea că lăsăm pe Hristos să ne găsească perechea ci noi trebuie să facem ceva și atunci Dumnezeu lucrează cu ceea ce facem noi.

Printre punctele atinse de păr. Tănase a fost divorțul, primii pași în prietenia dintre un băiat și o fată până se ajunge la căsătorie, problema avortului și diferite probleme ce pot apărea în familie.

În legătură cu divorțul păr. Tănase a fost foarte hotărât că nu își are rostul și că trebuie ca partenerul să lupte până la moarte pentru a nu se ajunge la divorț indiferent câte ar avea de suportat. Divorțul ar fi permis doar ca un pogorământ pentru neputința acelui partener. Dar e de preferat de luptat până la sfârșit. Dacă pe acel partener ți-ai ales nu mai ai voie să termini cu el.

În legătură cu primii pași în prietenia dintre un băiat și o fată, păr. Nicolae Tănase s-a arătat destul de romantic. Vorbea de fată că trebuie să fugă puțin de cel care o curtează iar băiatul să știe să o curteze. Iarăși, păr. Tănase fiind o fire practică spunea că nu are rost să pierdem timpul cu relații ce nu vrem să se finalizeze în căsnicie. Noi acolo trebuie să ne concentrăm atenția că altfel pierdem timpul și ajungem apoi la o vârstă înaintată trezându-ne fără partner ( sau poate avem partener care are cine știe câte defecte deoarece grăbindu-ne să ne căsătorim nu am mai avut timp să îl verificăm ). Păr. Tănase punea mare accent pe a fi atent cu cine te căsătorești deoarece va trebui să o suporți pe acea persoană tot restul vieții. Chiar dacă acea persoană se dovedește apoi a fi o persoană cu multe defecte tu trebuie să fii mândru de ea și să nu regreți căsătoria sau să o acuzi cu ceva pe celalaltă persoană deoarece tu singur ai făcut alegerea fără să fii forțat.

În ce privește avortul păr. Tănase a fost iarăși foarte categoric. Nu e permis sub nici o formă. Dacă e de ales între viața mamei și a copilului, o mamă adevărată preferă să moară ea decât să moară copilul. A vorbit și de faptul că unii doctori care vorbesc de această situație evită să spună familiei și femeii că aceasta poate muri chiar dacă avortează copilul ( în astfel de cazuri niciodată nu e 100% sigur că mama va supraviețui dacă e avortat copilul ). Iarăși în problema copiilor păr. Nicolae Tănase a vorbit și de faptul că unii părinți acceptă avortul deoarece doctorii spun că ar putea să fie retardat mintal. În primul rând doctorii nu pot fi siguri de asta cu toată aparatura lor iar în al doilea rând trebuie să ne asumăm responsabilitatea de a crește acești copii.

În privința avortului păr. Tănase s-a referit și la acea frică ce o au unii părinți că nu vor putea să își hrănească copiii. Spunea păr. Tănase că acești părinți nu au încredere nici în Dumnezeu ( gândindu-se că Dumnezeu ar fi pus iresponsabil viața în pântecele mamei dacă aceasta nu ar putea să îi ofere cele necesare copilului ) nici în ei ( neîncredere că vor puteam munci și căuta să muncească încât să își întrețină familia ).

Spunea păr. Tănase că orice păcat va trebui să fie spălat în viața asta și de aceea trebuie să evităm cât de mult păcatele.

Și această conferință mi-a bucurat sufletul și am simțit această conferință împreună cu conferința anterioară ca un tot unitar ce se referă la conlucrarea dintre om și Dumnezeu ( în prima conferință s-a pus accent pe lucrarea lui Dumnezeu iar în a doua conferință pe lucrarea omului ).

UPDATE: Conferința în format audio: http://www.ortodoxiatinerilor.ro/conferinte-audio-video/19078-pr-nicolae-tanase-incredere-prietenie-casnicie

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s