Despre Spiritul Crăciunului

images

Perioada Sfintelor sărbători ale Crăciunului este o perioadă binecuvântată și care trezește sentimente puternice în inimile oamenilor ( unora le trezește sentimente de dragoste și iubire iar altora de depresie ). Crăciunul este minunat deoarece este o sărbătoare a iubirii, a iubirii reale. Crăciunul este o sărbătoare a dăruirii, un moment în care fiecare ne descurcăm cum putem pentru a dărui celor dragi un cadou care să le arate cât de mult îi iubim și îi apreciem.

Dacă încercăm să vedem ceva despre originile Crăciunului și despre acest Spirit al Crăciunului s-ar putea să fim puțin dezamăgiți. Sunt destule surse care arată că majoritatea acestor obiceiuri nu sunt de origine creștină iar unii, mai răutăcioși, susțin că s-a decis sărbătoarea Nașterii Domnului să fie pe 25 decembrie ca să înlocuiască sărbătorile păgâne ce făceau concurență creștinismului. Părerea mea personală este că acest fel de a vedea lucrurile este unul copilăresc pentru un creștin și arată faptul că noi nu înțelegem în Cine credem ( din păcate îmi amintesc că citeam în anumite locuri că și unele culte neoprotestante criticau fapul că se sărbătorește pe 25 decembrie Nașterea Domnului spunând că acest lucru e o decădere a Bisericii din motivele menționate mai sus ).

Dincolo de toate controversele în privința zilei de Naștere a Domnului și suprapunerea acestei sărbători cu sărbătoarea Crăciunului ( un articol ce mi se pare bine documentat în legătură cu toate teoriile în privința originilor Crăciunului și a Nașterii Domnului și foarte imparțial este cel de pe creștinortodox.ro pe care l-aș recomanda celor interesați ) cred că sunt câteva lucruri pe care noi nu trebuie să le uităm:

1. Creștinismul nu are 2000 de ani vechime ci e din veșnicie deoarece noi credem în Prea Sfânta Treimă care nu are început și sfârșit. După cum știm din Sfânta Tradiție a Bisericii umanitatea a fost pregătită pentru venirea Mântuitorului Hristos în lume: evreii prin intermediul profeților lui Dumnezeu iar păgânii prin intermendiul diferiților profeți și înțelepți păgâni ( vezi Sinaxarul pentru Duminica înainte de Nașterea Domnului ). Deci toate acele sărbătorii închinate zeilor care vor salva lumea de fapt erau închinate lui Hristos și era o pregătire pentru venirea Sa în lume și pentru izbăvirea lumii de păcat

2. Multe din obiceiurile păgâne ce s-au format la sărbătoarea Crăciunului a fost modul omului de a se bucura de acea sărbătoare, modul omului de a sărbători. Nu e vorba că dogma păgână spunea că oamenii trebuiau să colinde sau să meargă cu plugușorul sau să dea cadouri. Aceste obiceiuru s-au fomat în timp și reprezintă pe om care se bucură de purtarea de grijă a lui Dumnezeu față de lume.

3. Chiar dacă ar fi existat aceste obiceiuri în anumite zone ale lumii totuși faptul că au fost răspândite pretutindeni în lume, faptul că și țări necreștine sărbătoresc Crăciunul ( sau creștine doar cu numele ) arată iarăși faptul că aici este mesajul lui Hristos în lume. Un mesaj care nu ține de dogme și religii ci de dragoste.

Mi se pare un fel de „răz-bunare” ( ca să citez acest cuvânt după felul în care l-a rostit păr. Rafail Noica într-o conferință ) a lui Dumnezeu faptul că în perioada Crăciunului peste tot este această nebunie de a face cadouri celor dragi, de a ne deschide față de cei iubiți. Hristos care atunci când era în pântecele Maicii Sale și urma să se nască nu a fost primit nicăieri. Oamenii erau închiși la inimă fără să aibă puțină milă față de o femeie însărcinată ce urma să nască. Toți i-au închis ușa în față și cu greu s-a găsit un loc pentru Pruncul Iisus să se nască. Și unde S-a născut Hristos? Într-o peșteră murdară și uitată. Spunea un părinte ( din păcate nu îi mai știu numele ) că locul nașterii lui Iisus nu e ca în tablourile catolice, un loc frumos cu paie și celelalte ci era o peșteră, o crăpătură undeva cu tot mirosul acela îngrozitor de la animale așa cum apare în icoanele ortodoxe. Hristos, Lumina lumii, S-a născut în aceste condiții groaznice deoarece era întuneric în inimile oamenilor. Și iată că odată cu nașterea Sa a adus Lumină în inima tuturor încât toți oamenii încearcă de Crăciun să fie mai iubitori, mai apropiați de ceilalți. Aceste e modul în care se răzbună un Dumnezeu pe lume. Aceasta e o răzbunare demnă de Dumnezeu.

Știu că sunt unii care țin Crăciunul de formă, alții care consideră un motiv de stres în plus și de consum de bani și alții care încearcă să profite de el. Dar toate acestea reprezintă modul omului de a strica minunea dată de Hristos nouă și anume de a mulțumi celor dragi că există. Știu în același timp că sunt persoane care sunt destul de deprimate în această perioadă și se simt foarte singure. Ceea ce i-ar ajuta pe acei oameni ( dacă ar asculta ) ar fi să se implice în a ajuta pe alții, în a da dragoste celor care sunt și ei în tot felul de necazuri. În același știu că sunt și oameni bolnavi și singuri care nu au pe nimeni. Ce poți să le spui la acești oameni? Hristos e Cel care stă cu ei și îi mângâie dar Hristos ar putea face mult mai mult bine acestor oameni dacă ne-am lăsa noi, care nu suntem bolnavi și care avem cât de cât o situație financiară bună, să fim uneltele lui Hristos prin care să mângâie pe acești oameni.

Cu ocazia acestor sărbători urez tuturor să aibă parte de multe bucurii și de multă dragoste și înțelegere între ei.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s