Istoria creștină a lumii (17)

De la anul 2600 la anul 2700 de la Zidirea lumii

     King-Nimrod

     A trăit Sala ani 130 și a născut pe Ever, apoi a născut și alți fii și fete (Fac. 11, 14).

Numele „Ever” se tâlcuiește „trecător” sau „trecere”, iar pentru ce pricină s-a numit așa fiul lui Sala (Selah), se povestește așa: Arfaxad fiul lui Sem, tatăl lui Cainan și moșul lui Sala, trăind mai întâi cu frații săi în Armenia, în care corabia lui Noe a stat pe muntele Ararat, a voit să se mute în pământul caldeesc în care încă nimeni nu locuia. Deci adunându-se cu toată casa sa și de frați despărțindu-se, a trecut râul Tigrului și peste râu trecere, i s-a născut fiu lui Sala nepotul lui. Deci Arfaxad a pus numele pruncului strănepotului său: Ever, adică trecere, căci întru trecere s-a născut. Din acest Ever se făcură evreii, precum mai pe urmă va arăta cuvântul.

Iar întru acești ani s-a născut povățuitorul tuturor răutăților Nimrod din seminția lui Ham, pentru că Cuș fiul lui Ham l-a născut pe acela.
Și creștea Nimrod cu trupul și cu răutatea și se făcu cu trupul uriaș, asemenea cu cei de demult uriași, care erau înaintea potopului, precum grăiește de dânsul Scriptura. Acesta a început a fi gigant pe pământ, aceasta era uriaș (Fac. 10, 8). Iar cu răutatea era mai mare decât cu trupeasca creștere că a umplut de dânsa tot pământul. La față era negru, pentru aceea și arap îl numesc pe acela, iar la suflet mai negru, pentru că întunecat îl avea pe dânsul prin dumnezeiasca împotrivire, ci mai pe urmă se va zice pentru dânsul.

Deci întru acea vreme, în care Ever și Nimrod trăiau, fiindcă între oameni se înmulțise toată răutatea acum și ca și cum din fire într-înșii tot păcatul se întărise. Pentru aceea oamenii aceia mai cu lesnire spre răul sfat al lui Nimrod, decât spre cel bun al lui Ever se abătuse, ca spre vreun lucru al său firesc, fiind (după Apostolul) din fire fii ai mâniei, îi sfătuia pe ei dreptul Ever la bine, ca adică să placă lui Dumnezeu, iar nu să-L mânie pe Dânsul. Dar plăcerea Dumnezeiască le părea la aceia a fi un lucru străin, pentru că la lucruri bune nu se deprinsese. I-a sfătuit Nimrod la lucrul cel potrivnic, care nu era plăcut lui Dumnezeu și îndată de acela s-au apucat ca de un obișnuit al lor, că iată se întărise cu obișnuință întru mânierea lui Dumnezeu. Și, așa dreptul Ever abia pe al său neam a putut a-l pleca și a-l depărta de la lucrul cel neplăcut lui Dumnezeu, iar Nimrod pe toate celelalte neamuri, cu lesnire în urma sa le-a tras.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s