Schimb de căldură la temperatură constantă

instalatie_abur

Aș vrea să discut aici despre un lucru interesant ce mi s-a adus la cunoștință anul trecut la Bazele Termodinamicii Tehnice dar care mi-a atras atenția la seminarul de Producerea Energiei Electrice și Termice și anume: schimbul de căldură la temperatură constantă.

Noi știm că atunci când punem în contact 2 corpuri având fiecare temperatură diferită, cele două vor tinde să își niveleze temperaturile ajungând astfel la o temperatură de echilibru. Acest principiu e la baza alcătuirii termometrelor și acesta ne spune că în general când ne măsurăm temperatura cu termometrul nu obținem cu adevărat temperatura noastră ci o temperatură de echilibru dintre corpul nostru și termometru.

Reamintindu-ne cu profesorul seminarului de PEET despre instalația cu abur descopăr cu uimire că aburul intrat în condensator ( și unde intră în contact cu agentul frigorific ) trece printr-un proces izoterm ( adică unde temperatura e constantă ). Ce înseamnă asta? Aburul care intră în contact cu țevile prin care trece apa rece nu își schimbă temperatura. Apa se încălzește dar aburul nu se răcește așa cum ne-am aștepta conform logicii noastre. Cum e posibil asta?

Răspunsul este unul ce ne provoacă și mai multă confuzie și anume că aburul, de fapt, se răcește dar nu își schimbă temperatura. Ce înseamnă asta? La condensare aburul trece din stare gazoasă în stare lichidă iar prin acest proces eliberează căldură. Aburul eliberează energie, căldură pentru a se transforma în lichid dar rămâne la aceiași temperatură. Deci din ce se vede putem vorbi de corpuri mai reci ca altele dar care să aibă aceiași temperatură. Cum e posibil asta?

Aceasta e posibil deoarece noi confundăm temperatura cu unitatea de măsură ce descrie starea de încălzire a corpului ceea ce e foarte greșit.

Căldură e o formă de energie și ea este descrisă în special de entalpie. Temperatura măsoară mișcarea particulelor dintr-un sistem dar entalpia este cea care măsoară căldura iar entalpia ( energia eliberată sau absorbită de o unitate de masă a corpului ) scade în cazul aburului. Temperatură se leagă de căldură dar nu descrie căldura sistemului în sensul că temperatura măsoară energia cinetică a particulelor. Atunci când introducem energie ( căldură ) particulele se vor mișca mai rapid iar asta ne face să descriem că un corp la o anumită temperatură este cald sau rece.

Ca o notă amuzantă trebuie să mai știm că atunci când spunem că „s-a luat curentul” de fapt nu s-a luat curentul ci nu mai este tensiune la priză. 😛 Curentul există doar atunci când este și un consumator la capătul prizei.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s