Hristos și minuni

images

 

Citind din Evanghelie mi-am pus următoarea problemă. În acele vremuri, ca și în ziua de azi, erau oameni cu diferite boli și neputințe. Și acei oameni aveau neputințe prin pronia Prea Sfintei Treimi. Și totuși vedem că o Persoană din Prea Sfânta Treime, care și-a luat trupul și a trăit cu noi, face minuni și vindecă pe acei oameni. Și ni se pare că Hristos parcă încalcă pronia Sa și tindem uneori să ne pară rău că nu am apucat vremile sale.

Totuși trebuie să fie o explicație pentru acest lucru. Și explicația există. Dacăne uităm în Evanghelie vedem că la fiecare vindecare exista un dialog între Hristos și cel ce urma să fie vindecat sau persoana care mijlocea pentru vindecarea celuilalt. Vedem și la femeie cu scurgere de sânge de 12 ani cum Hristos insista să aibă un contact cu ea. Asta cred că e cheia înțelegerii minunilor lui Hristos.

Omul este format din trup și suflet iar cele două sunt strâns legate. Un suflet bolnav duce la un trup bolnav iar un trup bolnav duce la un suflet bolnav. Astfel că vindecarea trupului cerea și o vindecare a sufletului. Iar Hristos, Persoana Dumnezeiască, prin contactul direct cu cel bolnav trimitea un har către acea persoană. El tot timpul întreabă dacă are încredere în El că poate să fie vindecat și prin asta omul Îl acceptă pe Hristos.

Ce se întâmplă azi? Și azi se petrec minuni. Știm câte icoane făcătoare de minuni și moaște există care fac minuni. Știm și în viața noastră cum Hristos lucrează minuni. Dar nu se întâmplă asta întotdeauna și sunt unii care merg la multe moaște și biserici timp de ani întregi și tot nu au o scăpare. Oare din ce cauză? Cred eu că motivul ar fi următorul: când era Hristos în lume era mult mai simplu legătura cu Persoana dumnezeiască. Acum suntem doar noi și acea legătură cu o Persoană din cadrul Sfintei Treimi se face mult mai greu. Dumnezeul nostru este un Dumnezeu gingaș care nu forțează nimic, care cere să fie căutat. Noi trăim într-o lume a iluziilor, a înșelărilor date de propriile noastre patimi, de demoni și de mediu. Și tocmai de aceea este destul de greu să stabilim acea legătură cu Hristos. De asta cred că nu se întâmplă minuni ca înainte deși totuși la unele persoane apar minuni în viața lor.

Trebuie să înțelegem că Hristos în tot ce face caută să ajungă la sufletele noastre. Cred că cel mai folositor ar fi ca dincolo de bolile și necazurile noastre noi să nu ne pierdem ci să ne acceptăm cu smerenie și responsabilitate Crucea și să avem încredere în El și în faptul că dacă permite o durere este din cauză că nu există nici o modalitate mai ușoară să ne scape din ea. Și dacă acceptăm aceasta e posibil ca de multe ori să ne vindecăm de boli să ni se rezolve problemele sau să fim mângâiați de El și greutățile să le transforme în motive de mai multă slavă dincolo.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s