„1984” și „Jocurile foamei”

Untitled

După ce zilele trecute am terminat de citit cartea lui Orwell, „1984”, azi am început să citesc al doilea volum din seria de cărți „Jocurile foamei”. Tonul din cele 2 opere este foarte diferit: una are în ea un duh puternic de deznădejde pe când cealaltă are în ea speranța.

În „1984” cunoaștem o lume fără sens, o lume spălată pe creier, o lume în care speranța a murit și în care nebunia e la putere, o lume cu totul demonizată. De la începutul cărții simți acea deznădejde, acea stare a luptei fără rost. Și eroul principal nu reușește să facă nimic iar singura lui bucurie, singura lui victorie împotriva regimului este faptul că poate să petreacă timpul cu o femeie de care e atras fizic, să încalce regulile regimului și să citească o carte împotriva regimului. Finalul cărții este și mai deznădăjduitor: eroul principal reușește să fie spălat pe creier ca apoi să își aștepte cu bucurie moartea.

Pe parcursul cărții vedem cât de bine este gândită acea mașinărie a controlului total, al supravegherii totale. Dar nu e doar asta: chiar și oamenii au renunțat să mai fie oameni. Majoritatea sunt niște marionete, niște păpuși și chiar și personajele principale sunt niște oameni egoiști, stricați pe dinăuntru care din cauza regimului nu știu altceva decât să caute un mod în care să fie împotriva regimului. Este vorba de o societate în care umanitatea a dispărut, în care Persoana nu mai există ci există doar individul și dorința de libertate totală.  Cartea are în ea un puternic duh demonic și prezintă modul în care diavolul vrea să transforme societatea umană.

În „Jocurile foamei” lucrurile diferă foarte mult. Chiar dacă și aici ar fi camere și microfoane care să te urmărească, chiar dacă și aici oamenii sunt constant supravegheați de poliție totuși mai este ceva. Mai există umanitate, oamenii mai au o anumită curățenie sufletească, o anumită înțelegere față de ceilalți. Aici vedem personajele principale a fi niște oameni sfinți, oameni care se sacrifică până la moarte pentru persoana iubită. Iar tocmai acest sacrificiu Îl face mai prezent pe Hristos în respectivul Univers.

Deși cărțile se vor atee, deși nu există nici vreo referință la vreo religie în cărți, totuși Îl simți pe Hristos în această operă. Îl simți pe Hristos în felul în care se sacrifică personajele principale pentru cei iubiți, în felul în care se ridică mulțimile la luptă, în faptul că speranța nu dispare niciodată și există izbăvire din orice fel de regim totalitar.

În „Jocurile foamei” găsim o populație mult mai umană și mai sănătoasă psihic față de ceea ce găsim în „1984”. De aceea m-am și simțit revigorat citind această carte după ce am citit „1984”. Avem aici o poveste tipică în care un regim asuprește poporul sărac iar poporul se ridică la luptă. Dar, ca întotdeauna, masele nu se vor ridica singure la lupte decât dacă există un simbol, cineva care să le provoace să iasă la luptă. Și care este acel simbol în aceste volume? Este sacrificiul suprem făcut de o tânără pentru sora sa mai mică, este hotărârea unei persoane de a se păstra în puritatea sa. Și tocmai aceste lucruri te fac să Îl simți din plin pe Hristos. Că oriunde există astfel de sentimente dumnezeiești e clar că va fi și Hristos care va porni o revoluție în inima omului.

Acum mă gândesc la viitorul propriei noastre civilizații. Ce va fi în viitor? Ce fel de societatea ne așteaptă: cea din „1984” sau cea din „Jocurile foamei”? După părerea mea ne așteaptă universul lui Orwell. Vedem tot mai mult că oamenii preferă să vadă pe un ecran ieșirile în stradă și să evite să se implice. Vedem cum spălarea pe creier se dezvoltă tot mai tare și cum acest duh demonic al nepăsării și al lașității este introdus tot mai puternic în sufletul omului. Vedem că oamenii tind să se răcească tot mai tare între ei și să își transforme televiziunea și uitatul la ecran în propriul lor univers. Probabil voi exista până la sfârșit oameni cu un suflet bun care să fie gata să se sacrifice dar în curând nimănui nu îi va mai păsa de aceștia.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s