Minunata lume nouă

Am terminat de ceva timp opera lui Aldous Huxley: „Minunata lume nouă”. Cartea mi s-a părut foarte interesantă și în același timp o carte profetică. Așa cum  „1984” al lui Orwell ne profetizează despre influența mass-mediei asupra umanității și despre controlul total al statului, „Minunata lume nouă” ne vorbește despre plăcerile ce vor exista în viitor și felul în care oamenii vor putea fi controlați ușor.

În cartea „1984” am găsit că existau mari probleme în felul în care vedea autorul problema principală a umanității. Acesta considera că lumea poate fi controlată doar prin frică și că plăcerea poate să ajungă la distrugerea regimurile politice. Ceea ce este foarte fals ( lucru demonstrat și de situația actuală a lumii ). Ei bine, în cartea lui Huxley vedem atinsă ideea plăcerii. În această carte se vorbește de un alt gen de distopie, una în care în care plăcerea și consumerismul este ridicat la statutul de zeu.

Vedem astfel o lume a plăcerilor, o lume în care nu mai există familie și dragoste familială și în care totul este înlocuită cu sexualitate. Vedem o lume în care tinerețea este ridicată la o stare de normalitate iar moartea este privită ca ceva normal și la care nimeni nu se gândește. Aici nu mai există părinți, nu mai există bătrânețe, durere, nu mai există dorințe de a avea pe cineva ci totul este pus la comun. Sunt puse și droguri în vânzare care să li se inducă o stare de fericire celora care au momente în care nu se pot bucura de toate plăcerile acestei vieți. Copiii sunt născuți în laborator și sunt inițiați în jocuri erotice de la vârste foarte mici.

Dacă în „1984” omenirea era stăpânită de o idioțenie născută din frică de autorități, aici vedem o altă idioțenia care este născută din plăcere. Vedem că oamenii care mai puteau fi treziți din nebunia lor izvorâtă din frică și din condițiile grele de trai, aici nu mai există ci sunt oameni crescuți în plăcere și care nu mai au nici un pic de putere să respingă regimul de conducere. Ba mai mult, când personajul principal încearcă să îi convingă pe oameni să se lase de acel drog, soma, care le oferea acea plăcere psihică, aceștia se ridică împotriva acestuia și încep să lovească în el.

Unul din membrii de la conducere explică foarte frumos filozofia acelui regim și în același timp al umanității ce o trăim azi: în loc ca oamenii să caute progresul și cunoștința mai de folos ar fi să caute plăcerea și fericirea. Vedem că și în ziua de azi toate dezvoltările țin mai mult de consumerism, de virtualizare a lumii, de creare a diferitelor plăceri. Ce descoperire putem spune că s-ar fi făcut în ultima 100 de ani care să ajute la dezvoltarea omenirii? Majoritatea descoperirilor sunt în domeniul IT și țin de modul în care îi pot atrage pe oameni în lumi virtuale ce par tot mai reale.

Are și unele părți mai slabe cartea cum ar fi faptul că se susține în carte că oamenii normali, cei care nu sunt atât de dependenți de plăcere și care nu s-au putut adapta la acel regim, sunt trimiși pe o insulă unde sunt lăsați să facă ce vor. Prin chestia asta mi se pare cartea puțin prea naivă în legătură cu firea omului.

Din punctul meu de vedere, dacă îmbini „1984” cu „Minunata lume nouă” obții un model foarte aproape de starea la care vor conducătorii omenirii să ne conducă.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s