Internet of things

Zilele trecute am fost prezent la o întâlnire organizată de cei de la EESTEC Bucharest cu tema „Internet of things”. S-a discutat problema Internetului de mâine și cum acum câțiva ani cloud-computing era viitorul, azi Internet of things este viitorul.

Conferința a ținut 2 zile în care au venit mai mulți invitați să discute această problemă. Ideea principală din această conferință este posibilitatea de a lega totul prin Internet. Se pot crea tot felul de aplicații pentru diferite dispozitive astfel încât să putem controla de pe Internet orice echipament și chiar și mai mult: să poată anumite obiecte să ia singure anumite decizii.

Discuția mi s-a părut deosebit de interesantă și mai multe proiecte prezentate mi s-au părut fascinante. Totuși o problemă ce am pus-o acolo și pe care o văd că tinde să fie ignorată este problema securității și a dictaturii. Cum spunea reprezentantul de la CISCO: dacă până acum în domeniul IT se punea accent pe algoritmi, acum se pune accent pe date. Se strâng tot felul de date despre obiceiurile tale, despre organismul tău, despre mediul tău, etc. pentru a putea să te ajute într-o optimizare a vieții. Problema cu aceste date e faptul că ele pot fi sparte. Se tot poartă discuții despre securizare dar pare-se că lucrurile se opresc la discuții. Vedem organizații guvernamentale americane ce au site-ul spart de niște puști din România, vedem tot felul de informații care se scurg de pe Internet – informații luate de la diferite guverne, vedem chiar și utilizatorii personali cum suferă din urma acestei lipse de securități. Reprezentantul de la CISCO spunea că întâi apar aceste implementări de viitor și apoi se discută problema securității. Un lucru ce mi se pare foarte periculos.

O altă problemă cu acest „Internet of things” este vorba de partea politică. Cum am spus, securitatea nu este atât de sigură iar dacă implicăm și guvernul lucrurile stau și mai prost. Se știe că se merge spre globalizare: în guvern (prin tot felul de organizații) sau în privat (prin apariția mariilor corporații ). Totuși această globalizare ușurează mai mult existența dictaturii și o dictatură nemaiîntâlnită. Se va ajunge ca cineva să poată controla întreaga lume prin intermediul Internetului. Și oamenii nu își pun astfel de probleme.Știm cu toții cazul Germaniei când Hitler a ajuns la putere prin mijloace democratice. Ce se va întâmpla când un alt Hitler (sau o armată de Hitler) va ajunge la conducerea acestor coorporații și a guvernului mondial? Cum te vei putea ascunde, ce vei putea face? În Rusia cu toată tehnologia învechită față de cea actuală a stat zeci de ani într-un regim oribil până a fost schimbat regimul. Și atunci mai erau alte state ce mai puteau influența unele lucruri. Dar ce ne facem când există o singură țară globală? Cine se va ridica să oprească pe acești conducători nebuni?

Întrebi de mecanisme ce s-ar putea crea pentru a evita astfel de situații nefericite și primești dat din umeri sau praf în ochi de genul că oamenii discută. Păi, dacă oamenii discută atunci să și discute despre acest „Internet of things” fără să îl implementeze. Dar aici vedem că nu e la fel. Și când vezi unii oameni atât de inconștienți când se pune problema asta și zic că doar ei nu sunt importanți și nu au nimic de ascuns rămâi perplex. Le-aș recomanda acestora să citească „Arhipelagul Gulag” de Alexandr Soljenițîn. Acolo arată cum Organele trebuiau să aresteze un anumit număr de oameni și nu le păsa cine era (important sau nu). Ei avea numărul de arestați ce trebuia să existe. Și erau oameni cu totul nevinovați care erau torturați și li se înscenau niște procese mincinoase iar săracii oameni nu aveau ce face.

Mai îmi pun și următoarea problemă. Eu sunt de profesie inginer energetician și la un curs de „Rețele electrice” îmi venise în gând următorul scenariu: se întâmplă ceva și cade tensiunea electrică la nivel global pe timp de o lună. Ce se va întâmpla cu civilizația noastră? Ce va mai fi când vom avea din nou energie electrică? Ce va mai rămâne din această lume? Vă puteți imagina magazine sparte și furat tot ce e în ele, oameni ce se vor ucide între ei pentru mâncare. Mai ales în orașe unde depindem de niște bucăți de hârtii care nu ne pot hrăni. Măcar la țară mai ai un pământ să cultivi ceva dar în orașe depinzi de aceste magazine. Și aceste magazine ușor vor da faliment dacă nu există tot acest sistem economic bazat pe energie electrică. Va fi groaznic. Iar energia electrică nu ne influențează viața, nu ne știe obiceiurile, banii, sănătatea așa cum va ști Internetul. În același timp, majoritatea populației este dependentă de Internet, televizoare, radio. Ce se întâmplă când toate acestea nu mai sunt și începe să apară acel sevraj? Cu atât mai mult cu cât trăiești și într-un stres continuu că nu știi cât va mai ține acea pană de curent și cât vei mai putea supraviețui. Este înfricoșător ce poate face frica din om. Dar lucrurile vor fi și mai urâte deoarece prin „Internet of things” integrat în SEN (Sistemul Energetic Național) se vrea să se controleze și electrocasnicele din casă și alimentarea fiecărui consumator.

În problema securității a mai vorbit un doctorand foarte pe scurt spunând că mulți oameni nu conștientizează că Internetul nu este ca lumea reală în care există niște pereți care îți definesc universul. Și ei lasă totul să poată vedea oricine deoarece se gândesc că „lor nu li se poate întâmpla”. Până li se întâmplă dar atunci e prea târziu. A dat și un exemplu cu cineva care căuta pe facebook când anumite persoane erau plecate de acasă să le spargă casa (apropo de acele check-in-uri).

Aș mai menționa pentru acest „Internet of things” pe un invitat american, un fotograf care a venit în România și și-a construit împreună cu niște parteneri români o firmă care are la bază un app pentru smartphone-uri. Omul a zis niște lucruri ce mi-au plăcut foarte mult și care avea rostul să te încurajeze. Zicea că niciodată nu e prea târziu să îți schimbi profesia, că poți să faci mai multe lucruri deodată. Spunea că idolul lui în fotografie s-a apucat de fotografie la vârsta de 30 de ani. Mai spunea că el va încerca să ne convingă să nu ne angajăm spunând beneficiile de a lucra pe cont propriu. Iar beneficii sunt în sensul că te poți bucura profesional de fiecare reușită (altfel de bucuri pentru fiecare proiect pentru care ai luptat singur decât atunci când ești angajat și ai terminat un proiect pentru muncă), că poți avansa financiar mult mai ușor dacă ești pe cont propriu. În același timp este foarte greu deoarece tot timpul capul îți stă la afacerea respectivă și dacă va reuși treaba sau nu. Mai spunea că dacă îți place ceva și muncești foarte mult nu e problemă de bani (că mulți nu se apucă de afaceri pe cont propriu din cauză că nu știu de unde vor face rost de bani) deoarece întotdeauna banii apar dacă ești bun în ceea ce faci.

Conferința mi s-a părut reușită și am cunoscut mai multe despre viitorul Internetului. Am fost puțin dezamăgit deoarece văd că în visele oamenilor nu se tratează și problema reală cum ar fi cea a securității sau a dictaturii. Dar ținând cont că, după cum spunea un invitat la conferință, nu există nici măcar un standard pentru „Internet of things” nu e mare mirare.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s