Yoga și isihasm (2)

pestera

În continuare voi reda din cartea „O noapte în pustia Sf. Munte” scrisă de ÎPS Mitropolit  Ierothei Vlahos despre diferențele dintre rugăciunea lui Iisus și meditațiile orientale. Este îngrozitor când mai găsești unele site-uri în care se vorbește de meditație isihastă și alte aberații în care se încearcă îmbinarea Ortodoxiei cu aberațiile păgâniste new-age.

     În primul rând în rugăciunea lui Iisus se regăsește credința în Dumnezeu, Cel ce a zidit lumea, Cel ce o cârmuiește și o iubește. El este un Părinte iubitor, care se îngrijește să-și mântuiască zidirea. […]

În al doilea rând prin rugăciunea lui Iisus nu ne luptăm să întâlnim un dumnezeu impersonal. Nu căutăm să ne înălțăm spre „nimicul absolut”. Rugăciunea noastră se îndreaptă spre Dumnezeul personal,  Dumnezeu-Omul Iisus, de aceea spunem „Doamne Iisuse, Fiul lui Dumnezeu”. […]

     În al treilea rând prin rugăciunea neîncetată nu se atinge o stare de mândrie. Sistemele filosofice pe care le-ai amintit mai devreme sunt stăpânite de mândrie. Prin rugăciunea lui Iisus ajungem la fericita stare de smerenie. Spunem „miluiește-mă” și ne socotim cei mai răi dintre toți. Nu disprețuim pe nici unul dintre frații noștri. Cel ce lucrează rugăciunea lui Iisus este străin de orice mândrie – iar oricine e mândru, e nebun.

     În al patrulea rând mântuirea, după cum am mai spus, nu este o noțiune abstractă, ci înseamnă unirea cu Dumnezeu, cu Sfânta Treime, în Persoana Domnului nostru Iisus Hristos. Dar această unire nu șterge latura omenească. Nu ne contopim de vreme ce suntem și noi persoane.

     În al cincilea rând, pe măsură ce rugăciunea sporește, ajungem la putința de a deosebi înșelăciunea. Putem vedea și deosebi mișcările Satanei, dar totodată și lucrarea lui Hristos. Recunoaștem duhul rătăcirii care de cele mai multe ori se preface chiar și-n înger de lumină. Deosebim, deci, ce este bun de ce este viclean, ce este nezidit de ce este zidit.

     În al șaselea rând lupa pentru rugăciunea lui Iisus se leagă de curățirea sufletului și a trupului de înrâuririle stricăcioase ale patimilor. Nu căutăm a atinge apathia stoicilor ci ne străduim să ajungeam starea de nepătimire lucrătoare; nu dorim, adică, omorârea patimilor ci preschimbarea lor. […]

     În al șaptea rând prin rugăciunea lui Iisus nu încercăm să călăuzim mintea spre
„nimicul absolut” ci să o întoarcem spre inimă și să pogorâm harul lui Dumnezeu în suflet, de unde se va răspând în tot trupul. […] Biserica ne învață că nu trupul în sine este rău ci felul nostru trupesc de a gândi. Nu trebuie să scăpăm de trup, de „haina sufletului”, așa cum pretind sistemele filosofice ci trebuie să-l mântuim. Mai mult, mântuirea înseamnă răscumpărarea întregului om – și a sufletului, și a trupului. […]

     În al optulea rând nu suntem nepăsători la lumea din jurul nostru. Feluritele sisteme pe care le-am amintit înainte se feresc să dea piept cu problemele oamenilor pentru a păstra pacea și nepăsarea. Noi avem în minte contrariul: nu rugăm neîncetat pentru toți. Suntem mijlocitori pentru lumea întreagă. Mai mult, mântuirea înseamnă unire cu Hristos, în părtășie cu alte ființe omenești. Nu ne putem mântui de unii singuri. O bucurie care este numai a noastră, fără să fie bucurie și pentru ceilalți, nu este bucurie adevărată.

     În al nouălea rând nu dăm o însemnătate prea mare tehnicilor psihosomatice și nici feluritelor poziții ale trupului. Socotim doar că unele dintre acestea ajută la adunarea minții în inimă – lucru care se poate săvârși, în cele din urmă, și fără acestea. O zic din nou: nu luptăm pentru nepăsare, care este o stare negativă, ci pentru dobândirea harului lui Dumnezeu.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s