Știința actuală vs. Ortodoxia – Despre știința de azi

Se știe despre polemica creaționism/geocentrism vs. evoluționism/acentrist iar unii creștini consideră că această polemică nu își are rost. Sunt creștini care tind să pună știința ateistă într-o cutie iar religia într-o altă cutie considerând că cele două se ocupă de 2 lucruri diferite. Din acest motiv au apărut tot felul de curente cum ar fi creaționismul evoluționist în care se ignoră primele capitole din cartea Genezei iar Dumnezeu are un rol din ce în ce mai mic în istoria umanității.

Ceea ce se ignoră este influența științei de azi în viața omului și în toată concepția de azi a omului față de lume. Iar pentru asta am putea să dăm două exemple:

1. Noi trăim, după Einstein, în secolul relativismului în care nimic nu e absolut ci totul e relativ. Așa că pornind de la relativitatea timpului susținută de Einstein am ajuns și la relativitatea păcatelor susținută de societate.

2. Știința de azi susține că toți suntem animale, că sunt alte ființe pe alte planete care trăiesc ca și noi încât omenirea a ajuns o rasă de animal printre altele. Dumnezeu a creat fiecare animal în felul lui și a respins încrucișarea raselor. Aceasta s-a întâmplat datorită omului care a vrut să obțină maximul din două rase. Iar implicațiile acestor teorii și a acestor acțiuni au dus la acceptarea tacită a unor forme de zoofilism care, într-un final, probabil vor duce la acceptarea zoofilismului ca o practică normală (așa cum se vrea cu homosexualitatea). La ce mă refer când spun despre acceptarea tacită a unor forme de zoofilism? Noi fiind o rasă de animal ca multe altele chiar și noțiunea de zoofilism își pierde din înțeles. Așa cum există încrucișări între diferite rase de animale, așa ar fi normal să fie acceptate încrucișările dintre om și animal. Iar dacă ne uităm la filmele SF din ziua de azi vedem că deja se face asta: sunt atâtea cazuri de rase extratereste diferite ce au împreună copii și chiar și oameni care sunt căsătoriți cu o rasă extraterestră. Oamenii acceptă aceasta ca normal susținând, probabil, că extratereștrii respectivi nu sunt animale. Atunci aș întreba: cum definesc ei bariera dintre animal și extraterestru? Pentru simplul fapt că nu înțelegi limbajul animalelor implică a fi respinși pe când extratereștrii ar fi acceptați?

Dorința mea este să scriu o serie de postări prin care să ating problema creaționismului geocentrist și a evoluționismului acentrist și modul cum aceste teorii influențează umanitatea.

În această primă postare aș vrea să vorbesc despre știința de azi și pentru asta mă voi folosi de articolul acesta.

După cum am învățat de la matematică există niște axiome acceptate ca niște adevăruri evidente și pe baza acestor axiome se încearcă la determinarea unor noi adevăruri, la demonstrarea unor teorii.

În cazul științei se caută ca prin observații și experimente să se verifice dacă se aplică legile matematicii fenomenelor reale. Problema principală este faptul că lumea reală e foarte complexă și există o anumită limitare în ce privește strângerea datelor, limitare datorată tehnologiei actuale și a diferitelor necunoscute. Pentru a se potrivi matematica cu fenomenele reale se utilizează domeniul statisticii matematice și a probabilităților (de multe ori se folosește raționamentul Bayesian pentru a demonstra o anumită teorie).

Astfel, se poate asemăna teoriile științifice de azi ca într-un proces în care se tot aduc dovezi și în funcție de dovezi jurații iau o decizie. Dar nu există un singur suspect și alți suspecți tot pot apărea în funcție de noile dovezi și nu există cazuri de vinovăție/nevinovăție absolută.

Concluzia e următoare: știința de azi se bazează pe niște modele ce se potrivesc pentru cele mai multe cazuri. Dar întotdeauna pot apărea date noi care să contrazică modelul. Prin urmare știința de azi nu este atât de absolută precum pretinde ci reprezintă căutarea unor modele probabile care pot demonstra fenomenele reale pentru cazurile cele mai des întâlnite.

Anunțuri

Un gând despre „Știința actuală vs. Ortodoxia – Despre știința de azi

  1. Vorbind de concluzia ta…

    Da, in momentul in care apar dovezi noi, se confirma, imbunatatesc sau inlocuiesc cele vechi. Nimeni nu a spus ca stiinta este absoluta. Niciodata nu va fi, cum niciodata n-o sa stim totul despre tot.

    Dar religia tocmai asta afirma : Biblia spune tot despre tot. Noi stim totul despre tot. Nu exista indoiala in ce zice Biblia. Si tocmai de aceea religiile stau neschimbate mii de ani, in timp ce lumea si stiinta din jurul lor avanseaza.

    Una e sa fii intr-o cautare continua a cunoasterii universului, alta este sa spui ca „O avem deja, la ce ne trebuie?”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s