Dialog între două lumi

Am hotărât să scriu acest articol ca un răspuns la mai multe campanii inițiate de site-ul Ortodoxia Tinerilor împotriva celor care au o anumită vârstă și nu sunt nici căsătoriți, nici călugăriți sau împotriva homosexualității.

Întâi mă voi referi la problema căsătoriei și a călugăriei. Citisem acum ceva timp o carte în care erau prezentați diferiți sfinți contemporani. Iar aceștia erau din toate categoriile: căsătoriți, călugări, divorțați și necăsătoriți. Ceea ce era comun tuturor era dragostea lor pentru Hristos.

Noi trăim o ruptură între acei călugări citați de astfel de site-uri și oamenii din lumea de azi, o ruptură dată de faptul că e vorba de două lumi diferite. Pe de o parte e lumea acestor călugări bătrâni, o lume trăită într-o perioadă când nu exista toată această tehnologie, când viața era mai simplă iar pe de altă parte este lumea de azi, lumea Internetului, a facebook-ului, lumea oamenilor care nu au nici o direcție. Atacurile demonice de azi sunt mult mai puternice și când spun mai puternice mă refer că sunt în primul rând mult mai fine iar oamenii nu sunt pregătiți dinainte pentru asta ci sunt născuți într-o astfel de lume.

Dacă acum câteva secole era mult mai ușor ca lumea să fie împărțită în alb și în negru, în zilele noastre devine tot mai greu să faci asta. În ziua de azi Dumnezeu e nevoit să poarte un drum lung cu Omul pentru a ajunge la mântuirea acestuia iar acel drum poate dura pentru unii decenii.

Noi suntem atât de prinși în a contabiliza totul, în a avea totul clar că e bine și rău încât e destul de greu să vedem acele multe nuanțe de gri de care e stăpânită lumea. Sunt foarte mulți care se grăbesc să spună că vine sfârșitul lumii din cauză că lumea ar fi rea deși lucrurile nu stau așa. Oamenii nu sunt răi doar că nu mai au acei piloni solizi ce existau în lumile de dinainte.

Noi trăim într-o lume a virtualității, într-un univers în care ne facem noi înșine dumnezei: ajungem să ne construim propriul nostru univers prin toate aceste jocuri MMORPG, să modificăm legile naturii din jurul nostru și să creem și viață inteligentă prin toate aceste proiecte de inteligență artificială. Gândirea omului de azi diferă foarte mult de cea a omului de 2000 de ani.

Dacă ai citi cărți științifice de acum 2000 de ani ai simți că oamenii respectivi se bazau mult pe observație, pe lumea reală și de aceea modul lor de gândire pare unul mult mai solid și mai clar. Oamenii din ziua de azi în schimb se bazează pe modele, pe virtualitate. Dacă am spune că baza oamenilor de acum câteva sute de ani era natura, am putea zice că baza lumii de azi e matematica. Știința nu mai constă în observarea de fenomene și ajungerea la anumite adevăruri în urma observațiilor ci mai degrabă în construirea unor modele matematice care să poată integra tot ce se întâmplă în lume. Noi nu ne mai bazăm pe realitate ci pe virtualitate, pe a construi propriul nostru Univers.

Ce legătură are asta cu ce am spus mai sus? În această lume virtuală în care trăim, în această lume virtuală pe care ne-o construim fiecare nu mai există toate aceste legi ale fizicii clare și sigure. Noi înșine ne prefacem dumnezei iar lumea pentru care suntem dumnezei este o lume în care nu mai depindem de alții, în care nu mai există relațiile sociale ca înainte.

Pe zi ce trecem ne apropiem tot mai mult de ceea ce a promis diavolul lui Adam: să devenim ca Dumnezeu. Doar că lumea pe care ne-o promite vrăjmașul e lumea minciunii, a înșelării. Dar pentru cei care se nevoiesc să fie ai lui Hristos este Dumnezeu care le ghidează pașii. Iar Dumnezeu nu lucrează cu alb și negru: cu păcat sau virtute. El lucrează cu toată ființa omului, El lucrează cu noi pentru a ne ajuta să devenim oameni noi, ființe noi. Și El ne dă în cale ce consideră că ne este de folos și când consideră că ne este de folos.

Lumea de azi nu mai e o lume în care Dumnezeu ar cere căsătorie sau călugărie ci o lume în care Dumnezeu caută să ne ajute să supraviețuim.

În privința homosexualității consider că e același lucru ca cel de mai sus. Mulți creștini așa de ușor lovesc în homosexuali pentru ceea ce sunt și se grăbesc să îi arunce în iad. Nu au răbdare cu aceștia, nu încearcă să îi înțeleagă. Și întotdeauna cei care se grăbesc să acuze sunt cei care au mai puțină răbdare și dragoste față de cel de lângă el.

Văd tot felul de studii aruncate de cele două tabere în care o tabără arată că  homosexualitatea e normală iar alta iarăși o arată prin studii cât de anormală este. Și oamenii aruncă toate aceste articole unii la alții încât ajungi să te întrebi: oare cât de reale sunt aceste studii? E ca și cum ar polemiza un creștin cu un budist pe baza existenței lui Dumnezeu bazându-se fiecare pe textele lui sacre. Acesta e un dialog surd.

Consider că în ziua de azi e mai multă nevoie ca oricând să ne schimbăm tactica. Nu mai merge cu alb și negru, nu mai merge să trăim așa cum am fost crescuți unii de părinți: dacă faci rele ești pedepsit iar dacă faci lucruri bune ești răsplătit. În ziua de azi e nevoie să oferim dragoste necondiționată, să îl facem pe om să ajungă singur la concluzia că anumite lucruri nu îi fac bine sau că anumite căutări au rezultatul în Hristos.

În urma experienței mele cu Hristos niciodată nu m-am simțit judecat și acuzat de El. Și când îmi spunea că greșesc nu simțeam acea răutate, acea închidere pe care o simți la oameni când îți spun asta ci o simțeam…. era fără patimă. Și oricâte prostii făceam, oricâte hule aruncam asupra Lui, El tot timpul mă aștepta cu brațele deschise. Niciodată nu mă respingea. El tot timpul era cu brațele deschise și depindea de mine dacă vin la El sau nu. Aceasta trebuie să fie și atitudinea noastră față de oameni.

Sunt și eu un om ca mulți care nu și-au găsit rostul. Și pot spune că faptul că nu sunt nici pe drumul căsătoriei, nici pe cel al călugăriei, că nu trăiesc în virtute ci în păcat și rupt de Dumnezeu m-a învățat ce minunată e lumea asta și câtă nevoie au oamenii de cineva care să le ofere dragoste și că fericirea mea constă în a le dărui celorlalți dragoste necondiționată așa cum o primesc și eu de la Hristos.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s