Hercules

M-am uitat astăzi la filmul Hercules (2014) cu Dwayne Johnson. Când era filmul la cinema mă gândeam că e un film ca oricare altul despre Hercule în care acesta se luptă cu ființe fantastice. Mare mi-a fost surprinderea când nu a fost chiar așa.

Marea parte din film prezintă pe Hercule ca pe un personaj care are o forță ieșită din comun și care are formate în jurul lui mai multe legende inventate de Iolaus (nepotul său). Hercules din acest film călătorește cu mai mulți prieteni: profetul Amphiaraus din Argos, hoțul Autolycus din Sparta, războinicul Tydeus din Teba, amazoana Atalanta din Sciția și nepotul lui, Iolaus din Atena. Aceștia împreună cu Hercule îndeplinesc cele 12 legendare munci, legende ce ar fi fost exagerate.

Ce m-a impresionat foarte tare la acest film e faptul că Hercule este prezentat mult mai uman și toate aceste creaturi legendare se arată a fi doar… legendare. Hercule este un personaj cu o forță ieșită din comun dar atâta tot. Cel puțin asta pare o mare parte din film.

În momentul în care persoane nevinovate sunt puse în pericol să moară, datorită cuvintelor profetului Amphiaraus, Hercule începe să își arate cu adevărat natura divină. Prins fiind în lanțuri singur rupe lanțurile după care ucide cu mâinile goale trei câini uriași (câini care i-au ucis soția și copiii). Mai departe zdrobește asupra soldaților o statuie uriașă a zeiței Hera. Astfel Hercule devine cel care va ocupa în inima grecilor un loc pe care îl ocupă Hristos în inima creștinilor.

Mi-a plăcut foarte mult și subplotul profetului Amphiaraus care fiind sigur că i s-a vestit de zei moartea sa tot așteaptă să fie ucis dar pare că zeii de fapt îl apără și nu pățește nimic: odată se aruncase asupra sa un grup mare de săgeți în foc și nu îl ating nici una iar apoi o lancie în foc este aruncată asupra sa dar este prinsă de Hercule înainte să îl atingă. Și în ambele dăți acest profet își aștepta moartea cu bucurie.

Este un film pe care l-aș recomanda deoarece nu prezintă legenda semizeului Hercule ci mai degeabă prezintă drumul unui om bun de la starea de erou la cea de semizeu. Urmărind acest film îți dă impresia uneori că vezi nu un film despre Hercule ci unul despre Samson.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s