Vladimir Puștan și ortodocșii de azi

De ceva timp am ajuns să îl urmăresc pe Vladimir Puștan deoarece mi se pare puțin fascinant acest om prin modul său de a atrage pe alții și de a-și organiza propriul cult.

La origine fiind un pastor penticostal a ajuns să părăsească acest cult în momentul în care mai marii cultului penticostal au început să îi dea anumite pedepse acestuia. Nici până în ziua de azi nu se știe clar de unde a pornit această schismă din interiorul cultului penticostal: unii ar susține că de vină ar fi relațiile lui Vladimir Puștan cu cei de altă credință (opinie susținută de apărătorii lui Vladimir Puștan) iar alții că ar fi un om de moravuri ușoare (opinie susținută de cei care sunt împotriva lui Vladimir Puștan).

La predicile sale omul spune „Tatăl nostru” și uneori „Simbolul de credință ortodox”, se mai referă la Sf. Ap. Pavel cu titulatura de sfânt cum o fac mulți ortodocși (și cum din păcate unii teologi uită să o facă numindu-l, ca și protestanții, Pavel) și nu are nici o problemă să citească din Părinții Bisericii pe anumite subiecte. Totuși, pentru el Sfinții Părinți sunt la fel ca și pastorii așa că își permite să îi corecteze.

Ceea ce mi se pare puțin șocant și dezamăgitor este câtă deschidere au pentru el unii preoți sau călugări ortodocși. Pastorul Vladimir Puștan spunea la o predică de un călugăr ortodox care se ruga „în limbi” și care se ferea să fie văzut de stareț că vorbește cu un pastor penticostal (primul video, de la minutul 44:57) sau mai zicea la o altă predică de un preot ortodox care a grăbit Vecernia ca să îl audă pe Internet pe acest om cum predică (al doilea video, de la minutul 10:05).

Nu e de ajuns faptul că proprii noștrii fii duhovnicești părăsesc Biserica dar chiar și preoții și călugării au ajuns în înșelare. Cum să te poată ajuta un preot care nici el nu știe în ce crede? Cum să te îndrume un călugăr care se află chiar și el în înșelare? Cum să ceri sfatul cuiva care se lasă biruit de sentimentalisme ieftine? Vladimir Puștan are atât de multe erori teologice dar preoții îl ascultă și îl dau și altora să îl asculte. Ce spune asta despre învățământul nostru teologic?

În ziua de azi văd tot mai mult că se dorește încurajarea unei credințe superficiale, sentimentaliste. Creștinii noștri sunt ca acei copii care se supără pe părinți pentru că i-a certat. Nu demult Vladimir deplângea rupturile din Biserică dar nu a avut nici o problemă ca el însuși să se rupă de cultul său din cauza unor acuze adevărate sau false. Au fost oameni care au fost prigoniți de mai marii Bisericii și nu s-au rupt de Biserică din cauza asta așa cum a făcut Vladimir Puștan.

Nu sunt genul de om care să fie apocaliptic și amenințător dar consider că e mai important ca oricând să fim foarte vigilenți la mai marii noștri și dacă acești preoți sau călugări învață lucruri greșite față de învățătura Bisericii atunci să ne îndreptăm spre preoți care învață drept credința cea drept-slăvitoare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s