Despre cip

Anunțuri

28 de gânduri despre „Despre cip

  • Și cine v-a spus că păr. Rafail Noica e ecumenist? Părintele Serafim Bădilă? Nu vi se pare ciudat că nici păr. Arsenie Papacioc, nici păr. Cleopa Ilie (de fapt sfinția sa era cam ecumenist așa că nu e bun ca exemplu), nici păr. Arsenie Boca, nici păr. Iustin Pârvu, nici păr. Serafim Bădilă și în general nici unul din titanii Ortodoxiei românești nu au zis despre cineva că ar fi ecumenist? Și totuși noi, ăștia păcătoșii, găsim pe mai marii noștri ca fiind ecumeniști. Ce se întâmplă cu oaia care nu ascultă păstorul și pleacă de capul ei prin pădure? O prinde lupul și o mănâncă.

    • Și totuși în acea carte vorbește despre un moment în care au venit reprezentanți din Mișcarea Ecumenică și l-au întrebat ce părere are despre asta la care a răspuns că ideea unității din spatele acestei mișcări e bună doar să nu renunțăm la dogme.

 1. Da sunt păcătoasă (că acolo bati) da macar sunt împotriva sinodului drăcesc din Creta pe când Rafael e prin sinod și de asta am crezut că e ecumenist. ..Pt că după cum bine știți la Sîn.dracesc s-a semnat pt căsătoriile mixte și pt legalizarea ecumenismul.Pr.Cleopa nu era nici pe departe ecumenist mi a zis asta fix pe.Serafim Badila….Întreabă sa vezi ce zice de pe.Cleopa…Mir personal mi a zis că Pe.Cleopa e văzător cu duhul (a zis chiar lao conferința în Cluj).Dar in fine fiecare cu părerea lui ..Eu nu am judecat pe Noica ci am zis un Adevăr pe care ulterior susține și Monahul Teodot,care e un Mărturisitor al Ortodoxiei.

  • Nu am de gând să intru în astfel de polemici dar ce pot să vă spun e că păr. Serafim mi-e duhovnic și am cunoscut și pe monahul Teodot (am stat 2 veri la Mănăstirea Petru Vodă).

   De când îl cunosc pe păr. Serafim Bădilă (și cred că sunt vreo câțiva ani de atunci) niciodată nu l-am auzit să facă atac la persoană. Niciodată nu l-am auzit să vorbească ceva împotriva vreunui ieromonah sau arhiereu. Ba mai mult, după Sinodul din Creta (ați citit documentele oficiale descărcate de pe site-ul oficial al Patriarhiei?), nu l-am auzit pe păr. Serafim să ia atitudini de a refuza să pomenească arhiereul local cum au început să facă unii. Pentru că dacă Sinodul este eretic atunci toți episcopii în comuniune cu aceștia sunt eretici (inclusiv ÎPS Andrei). Eu cred că a asculta un părinte sporit implică a-i urma modelul. Țineți la păr. Serafim ca la un părinte îmbunătățit? Urmați exemplul acestuia. Este foarte, foarte periculos să ne rupem de Biserică. Mai ales dacă nu avem trăirea curată în Hristos.

   În legătură cu monahul Teodot vă pot spune că, deși mi-a fost drag și când stăteam la Petru Vodă, am aflat lucruri neplăcute despre monahul Teodot de la un ieromonah sporit de acolo. Mi-a zis de un caz (și regret că trebuie să vorbesc de astfel de lucruri când și așa atacurile la adresa Bisericii sunt multe) în care acesta refuza să zică „Doamne miluiește” la ectenia pentru ÎPS Teofan încât a trebuit să se ducă să-i spună păr. Iustin iar sfinția sa a venit în biserică și l-a certat pe monahul Teodot pentru acest motiv. Omul nu avea treabă cu ascultarea de când era păr. Iustin în viață. A fost și dat afară din mănăstire de păr. Iustin dar s-a întors peste câteva luni.

   Așa că să fim atenți când vrem să ne rupem de Biserică. Țineți minte că ultima rugăciune al lui Hristos era pentru unitate.

   P.S. Tot ce am vrut să subliniez în mesajul anterior a fost că pentru noi, oamenii de rând, e de preferat să fim foarte atenți la atitudinile exagerate. Nu știu dacă știți dar necinstirea unei fețe bisericești este o încălcare a unei porunci bisericești (cum sunt cele 10 porunci în Vechiul Testament, sunt 9 porunci bisericești.

   • Nu vă supărați pe mine dar eu și nici cei anticreta nu suntem ieșiti din Biserică….Mă îngrădesc de erezie in interiorul Bisericii ortodoxe ! Doamne ajuta!

   • Ascultam de ierarh daca nu e eretic… Totul până la erezie….La Creta ierarhi noștri și-au rugat cu eretici ..Sunt mii de poze …Dovezi clare ..
    Totuși cred că dvs ați auzit predica P.S.Longhin Jar despre așa-zisul Sinod …Ați auzit ce zice de” ierarhi”?! Nu-i cruța…..Ai face cârpe …
    Acum credeți ce vreți aveți liberul arbitru…. Mântuire și bucurie în Hristos va doresc!

    • Repet: dacă vreun episcop din BOR este eretic și Sf. Sinod nu îl desparte de Biserică, toți episcopii din BOR sunt eretici și de aici apare problema schismei pentru cei „anticreta”. Nu merge cu pomenirea unui episcop eretic chiar dacă eu zic că îmi păstrez credința în suflet. Când mergi la Sf. Liturghie și e acea ectenie pentru ierarhul locului, ești în comuniune cu toți episcopii în comuniune cu acel episcop.

 2. Oare așa zice despre Sinodul drăcesc Pe.Iustin,Pt.Theodoros Zis? Nu , nicidecum ci sunt cu totul împotriva acestui tâlhăresc sinod schismatic.

  • Dar oare ce spune ÎPS Ierotheos Vlachos? Că era mare anti-ecumenist înainte de Sinodul din Creta, nu? Iar păr. Iustin nu cred că poate spune ceva despre respectivul Sinod din moment ce nu mai este în Biserica luptătoare.

   Nu vedeți că e un duh de ceartă acest duh care vă stăpânește? Folosiți cuvinte foarte dure cum ar fi „drăcesc”, „eretic” pe niște oameni pe care nu îi cunoașteți.

   P.S.: Probabil după concepția dumneavoastră sunt pro-cip (dacă priviți atentă filmulețele puteți observa că sunt părinți atât „pro-cip” cât și „anti-cip”), pro-sinod din Creta și ecumenist.

   • Da de ce să mă iau după Ieroteos care intra-sdevat nu a semnat la Creta și pe urmă il ridica in slavi pe Teofan? Daca e așa bun Sin de ce Teofan a alungat din mănăstire pe măicuțele de la Văratec? De ce sunt „ierarhi”așa stresați de întreruperea pomenirii? Sa stam cu frica ,sa luam aminte și să luăm atitudine când e prigoana nu cu încredere în episcopii noștri. Ferească Dumnezeu să nu se întoarcă va cădea Anatema azi-maine!

    • Sfintele canoane spun foarte clar: nu pomenești ierarhul locului, ești caterisit/afurisit. Prin nepomenirea ierarhului locului se face deja o schismă. ASTA e schisma. Parcă cei „anticreta” nu vor să se rupă de Biserică. Sau Sf. Canoane se aplică doar când ne convine. Repet ce am mai zis: dacă ÎPS Teofan sau PF Daniel sunt eretici și rămân în Sf. Sinod ca episcopi atunci toată BOR și toate Bisericile în comuniune cu BOR sunt eretice. În acel caz participarea la o Sf. Liturghie unde în ectenie se pomeneștr vreun episcop din BOR sau din vreo Biserică în comuniune cu BOR vă face eretică. Cred că nu realizați cât de grav e să dați titulatura de eretic unui episcop din Sf. Sinod.

 3. Cuvântul drăcesc l-am folosit la adresa Sinodului nu fata de Rafael Noica. Pe.Serafim a spus în august (14-seara) că nu e bun acest sinod.L-au auzit mai mulți să știți și din Constanta era o familie.Nu are rost sa o lungim că e vremea postului.Post ușor , ierta-me daca te-am supărat și Doamne ajuta!

  • Problema pe care o am cu cei care critică Sinodul din Creta este faptul că prea mult se vorbește din auzite și prea puțin se vorbește din documentele adoptate oficial. O prietenă care e anti-sinod îmi dădea argumente despre cât de înșelat e Sinodul niște documente din Toronto care și aia era din ce a mai găsit pe net. Bineînțeles că nu și-a pus problema că de fapt acele documente nu au fost aprobate în Sinodul din Creta. La fel și păr. Serafim mi-a dat la un moment dat niște articole scoase de nu știu cine despre Sinodul din Creta. Din acest motiv prefer să-mi păstrez o anumită rezervă în ce privește cei care critică acest Sinod (au fost și sfinți mari care au avut greșelile lor teologice). Eu am studiat articolele adoptate la acest Sinod și o singură idee mai problematică am găsit (pentru care și cei pro-sinod din BOR au zis că e nevoie și de alte Sinoade și despre care a vorbit păr. Rafail în acel video). Dar de aici să ajungem să numim Sinod „drăcesc” și „eretic” mi se pare mult. Ce ne-am fi făcut dacă am fi avut un Sinod cum au avut catolicii Vatican 2 care a pus bazele unei viitoare schisme în interiorul denominațiunii catolice?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s